Cine a inventat aparatul de sudura?

Cine a inventat aparatul de sudura?

Cine a inventat aparatul de sudura
Cine a inventat aparatul de sudura

Aparatul de sudura

Imbinarea metalelor a fost un proces neobisnuit, necunoscandu-se inca metode eficiente, dar aparitia aparatului de sudura a oferit posibilitatea imbinarii metalelor mai eficienta. Deoarece sunt mai multe aparate de sudura care folosesc diferite metode, in acest articol vom afla doar despre aparatul de sudura care foloseste procesul de sudura cu arc metalic ecranat. La intrebarea: “Cine a inventat aparatul de sudura?”, raspunsul este: “hadeti sa aflam impreuna cine este inventatorul aparatului de sudura”.

Aparatul de sudura cu arc metalic ecranat este un dispoziv care foloseste curent electric, alternativ sau continuu, de la o sursa de curent pentru a imbina doua bucati de metal, formand un arc electric intre electrod si bucatile ce trebuie sudate. Sudura are nevoie de voltaje inalte (peste 80 de amperi) si poate avea nevoie si de peste 12 000 de amperi in punctul de sudura. In timp ce se aplica sudura, invelisul electrodului se dezintegreaza, eliberand vapori care servesc drept gaz de ecranare si produce un strat de zgura, ambele protejand suprafata sudata de contaminarea atmosferica.

Aparatul de sudura cu arc metalic ecranat consta dintr-o sursa de curent si un electrod, tinut intr-un suport (o clema) legat printr-un cablu la sursa si o clema de impamantare, asemenea, legata la sursa printr-un cablu.

Din pricina versatilitatii procesului si simplitatii echipamentului si al operarii, sudura cu arc metalic ecranat este una din cele mai populare procese de sudura din lume, dominand peste celelalte procese de sudura in industria de reparatii si mentenanta. Desi sudura cu arc flux-tubulara creste in popularitate, sudura cu arc metalic ecranat continua sa fie folosita extensiv in constructia structurilor de otel si in fabricatii industriale. Procesul este folosit in principal pentru a suda fier si otel (inclusiv otel inoxidabil), dar aluminiul, nichelul si aliajele din cupru pot fi de asemenea sudate prin aceasta metoda.

Istoria aparatului de sudura cu arc metalic ecranat

Dupa descoperirea arcului electric in 1800, de catre Humphry Davy, dezvoltarea in sudura electrica a fost foarte lenta pana cand Auguste de Meritens a patentat o torta cu arc de carbon in anul 1881. In 1885, Nikolay Benardos si Stanislaw Olszewski au dezvoltat sudura cu arc de carbon, obtinand brevetele in 1887 in care era descris un suport pentru electrod rudimentar. In 1888, a fost inventat electrodul din metal consumabil de catre Nikolay Slavyanov. Mai tarziu, in 1890, C.L. Coffin a obtinut un brevetul pentru metoda de sudura cu arc metalic care folosea un electrod metalic. Asemenea procesului de sudura cu arc metalic ecranat, procesul lui Coffin depozita metal topit de la electrod in sudura ce folosea drept umplutura.

In jurul anului 1900, A.P. Stohmenger si Oscar Kjellberg au realizat primii electrozi cu invelis. Strohmenger a folosit argila si var pentru a stabiliza arcul, iar Kjellberg a intordus electrodul in amestecuri de carbonati si silicati pentru a crea invelisul. In 1912, Strohmenger a introdus electrodul cu invelis masiv, dar costurile de productie mari si metodele complexe de productie au impiedicat cresterea in popularitate a acestor electrozi. In anul 1927, dezvoltarea procesului de extrudare a redus costurile de invelire a electrozilor si au permis producatorilor sa realizeze amestecuri mai complexe pentru invelisul electrozilor realizate pentru aplicatii specifice. In anii 1950, producatorii au introdus pudra de fier in invelis, oferind posibilitatea de a mari viteza de sudare.

Desi este o metoda foarte populara sudarea cu arc metalic ecranat are cateva probleme in ceea ce prveste calitatea sudurii precum: stropi de sudura, porozitate, fuziune slaba, penterare superficiala sau crapaturi. Pe langa probleme care pot aparea, aparatul de sudura, oricare este folosit, poate fi periculos daca nu se iau masuri de precautie corespunzatoare. Procesul foloseste un arc electric deschis ce poate cauza arsuri pe corp, de aceea este indicata folosirea unui echipament de protectie.

Desi este periculos sau mai prezinta probleme, aparatul de sudura este o inventie foarte populara, fiind una din singurele metode de a imbina doua bucati de metal intre ele.

Acum ati aflat cine a inventat aparatul de sudura si cum functioneaza procesul de sudura prin arc metalic ecranat. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.