Cine a inventat aparatul foto DSLR?

Cine a inventat aparatul foto DSLR?

Aparat foto DSRL
Aparat foto DSRL

DSLR

Aparatele foto au avansat intr-un mod impresionant de-a lungul timpului, in special in ultimii ani. Noile aparate foto sunt cu mult mai puternice si pot realiza fotografii de calitate superioara, iar ca totul sa fie si mai usor pentru utilizator, aparatele sunt digitale, cu ecrane LCD. Unul din cele mai populare si mai performante aparate foto este aparatul foto DSLR. Dar intrebarea este cine a inventat aparatul foto DSLR? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul aparatului foto DSLR si cat de performant este acest dispozitiv.

Aparatul foto DSLR (Digital Single-Lens Reflex) este o camera foto digital ce combina optica si mecanismul unui aparat SLR cu un senzor de imagine digital. Design-ul de reflex a aparatului este ceea ce face diferenta intre un aparat DSLR si un aparat digital obisnuit. In design-ul de reflex, lumina ce trece prin lentile ajunge la o oglinda care alterneaza si trimite imaginea fie spre obiectiv, fie spre senzorul de imagine. Alternativa ar fi ca un obiectiv sa aiba propria sa lentila, de aici si denumirea de “single-lens” (o singura lentila). Prin folosirea unei singure lentile, obiectivul prezinta o imagine care nu difera perceptibil de ceea ce este capturat de senzorul aparatului.

Istoria aparatului foto DSLR incepe in anul 1969, cand Willard S. Boyle si George E. Smith au inventat prima tehnologie de imagine folosind un senzor digital, un CCD (Charge-Coupled Device). Acest senzor CCD permitea developarea rapida a unei fotografii digitale. Pentru contributia adusa in fotografia digitala, Boyle si Smith au primit, in anul 2009, Premiul Nobel pentru Fizica.

In 1975, un inginer de la “Kodak”, Steven Sasson, a inventat prima camera digitala statica, iar pe 25 august 1981 cei de la “Sony” au prezentat prototipul aparatului “Sony Mavica”, un aparat foto electronic analog ce dispunea de lentile interschimbabile si un obiectiv SLR.

In primavara anului 1987, laboratoarele de cercetare “Kodak” au integrat senzorul de imagine de 1.3 MP unei camere DSLR cu film. Laboratorul de sisteme de imagine din cadrul “KRL” a dezvoltat un circuit pentru a sincroniza expunerea imaginii cu ajutorul unui obturator mecanic foarte folosit la aparatul “Nikon F3 SLR”. Imaginile digitale erau stocate intr-un hard-drive si erau procesate pentru a fi vizionate de catre utilizator. Sistemul a fost rafinat si prezentat la Photokina 1988. Acesta a fost primul aparat DSLR comercial si a fost lansat de cei de la “Kodak” in anul 1991.

In urmatoarele decade, mai multi producatori au intrat pe piata DSLR, producatori precum Canon, Kodak, Fujifilm, Minolta, Pentax, Olympus, Panasonic, Samsung, Sigma sau Sony.

In ianuarie 2000, Fujifilm a lansat aparatul “FinePix S1 Pro”, primul aparat foto DSLR, realizat pentru nivelul consumatorilor de rand. In 2004, “Konika Minolta” a lansat aparatul “Konika Minolta Maxxum 7D”, primul aparat DSLR cu stabilizator de imagine integrat, ulterior devenind standard pentru aparatele Pentax, Olympus si Sony Alpha. La inceputul anului 2008, “Nikon” a lansat aparatul “D9”, primul aparat DSLR ce permitea inregistrarea video, de atunci toti producatorii implementand aceasta functionalitate.

De cand numarul megapixelilor din senzorii de imagine au crescut treptat, majoritatea companiilor s-au axat pe dezvoltarea cresterii performantei ISO, a vitezei de focalizare, a ratei cadrelor, pe eliminarea “zgomotului” digital produs de senzorul de imagine si pe reducerea preturilor pentru a atrage noi clienti.

Aparatul foto DSLR a devenit, cu timpul, unul din cele mai cautate aparate foto, din pricina calitatii si claritatii fotografiilor si filmelor pe care le realizeaza, dar si pentru clienti care isi doresc sa imortalizeze momente din viata lor de care sa-si aduca aminte cu drag si sa urmareasca in detaliu fotografiile si filmele de calitate realizate cu un asemenea aparat.

Acum ati aflat cine a inventat aparatul foto DSLR si de ce este o inventie atat de populara. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.