Cine a inventat bateria ?

Cine a inventat bateria ?

Bateria

Cine a inventat bateriaV-ati intrebat vreodata cine a inventat bateria ? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul bateriei .Cea mai veche metoda de generare a energiei electrice a avut loc prin crearea unei incarcaturi statice. În anul 1660, Otto von Guericke a construit prima mașină electrică care consta dintr-un glob mare de sulf care prin frecare , a atras pene și bucăți mici de hârtie. Guericke a fost capabil să demonstreze că scânteile generate erau într-adevăr electrice. Prima utilizare a electricității statice a fost așa-numitul „pistol electric”.Inventat de Alessandro Volta (1745-1827), un cablu electric a fost plasat într-un vas umplut cu gaz metan. Prin trimiterea unei scântei electrice prin cablu, vasul va exploda.

În 1791, în timp ce lucra la Universitatea din Bologna, Luigi Galvani a descoperit că mușchiul unei broaște se contracta când este atins cu un obiect metalic. Acest fenomen a devenit cunoscut ca electricitatea animală – un termen impropriu, deoarece teoria nu a fost demonstrata. Determinat de aceste descoperiri, Volta a inițiat o serie de experimente folosind zinc, plumb, cositor sau otel pentru plăci pozitive. Cupru, argint, aur sau grafit pentru plăci negative.

Următoarea etapă în generarea electricității a fost electroliza. Volta a descoperit în 1800 că un flux continuu al unei forțe electrice era generat când se foloseau anumite fluide ca și conductori pentru a produce o reacție chimică între metale sau electrozi. Acest lucru a dus la inventarea primei celule voltaice, cunoscuta ca bateria. Volta a descoperit de asemenea, că tensiunea ar celulelor voltaice creste si se stivuiesc una peste alta.

În același an, Volta a lansat descoperirea unei surse care era continua de electricitate la Societatea Regala din Londra. Experimentul nu se mai limita la o scurtă scanteie care dura o fracțiune de secundă. Un flux continuu de curent electric a fost acum disponibil.

Franta a fost una dintre primele tari recunoscute oficial pentru descoperirile lui Volta. In acel moment, Franta avea acces la cele mai mari descoperiri stintifice si ideile noi erau asteptate cu bratele deschise pentru a sprijini agenda politica. Volta sa adresat Institutului din Franta , intr-o serie de conferinte la care Napoleon Bonaparte a fost prezent in calitate de membru al Institutului.

Noile descoperiri au fost făcute atunci când Sir Humphry Davy, inventatorul lămpii de veghe a minerului, a instalat cea mai mare și mai puternică baterie electrică în subsolurile Institutului Regal din Londra. El a conectat bateria la electrozii de cărbune producând prima lumină electrică. Dupa spusele martorilor, lampa cu arc voltaic a facut ” cel mai stralucitor arc de lumina vazut vreodata.”

Cele mai importante cercetări ale lui Davy au fost dedicate electrochimiei.În urma experimentelor lui Galvani și descoperirea celulei voltaice, interesul față de electricitatea galvanică devenise răspândita. Davy începuse să testeze efectele chimice ale electricității în 1800. El a descoperit curând că prin trecerea curentului electric prin unele substanțe, aceste substanțe se descompun, proces ulterior numit electroliza. Tensiunea generată fost direct legata de reactivitatea electrolitului cu metalul. Evident, Davy a înțeles că acțiunea electrolizei și a celulei voltaice au fost la fel.

În 1802, Dr. William Cruickshank proiectează prima baterie electrică pentru producția in masă. Cruickshank a aranjat foi pătrate de aramă, pe care le-a cositorit la capete cu foi de zinc de dimensiuni egale. Aceste foi au fost puse într-o cutie lungă de lemn, care a fost sigilat cu ciment. Santurile din cutie fixau plăcile de metal în poziție. În continuare, a fost apoi umplut cu un electrolit de sare de mare sau apă acidă.

A treia metodă de generare a electricității a fost descoperită relativ târziu – energie electrică prin magnetism. În 1820, André-Marie Ampère (1775-1836) a observat că firele purtătoare de curent electric erau uneori atrase unul de altul, în timp ce de alte ori au fost respinse.

În 1831, Michael Faraday (1791-1867) a demonstrat cum un disc de cupru a fost în măsură să ofere un flux constant de energie electrică atunci când se învârte într-un câmp magnetic puternic. Faraday, asistarea lui Davy și echipa sa de cercetare, au reusit să genereze o forță electrică permanentă atât timp cât mișcarea între o bobină și magnet continua. Generatorul electric a fost inventat. Acest proces a fost apoi inversat și motorul electric a fost descoperit. La scurt timp după aceea, au fost realizate transformatoarele care puteau transforma electricitatea la o tensiune dorită. În anul 1833, Faraday definește fundamentul electrochimiei prin Legea lui Faraday, care descrie valoarea reducerii care survine într-o celulă electrolitică.

În 1836, John F. Daniell, un chimist englez, continua cu studierea  bateriei electro-chimice și dezvolta o celulă îmbunătățită care producea curent continuu, față de echipamentul lui Volta. Până atunci, toate bateriile au fost compuse din celule primare, ceea ce înseamnă că ele nu pot fi reîncărcate.În 1859, fizicianul francez Gaston Plate a inventat prima baterie reîncărcabilă. Acest acumulator secundar a fost bazat pe chimia plumbului acid, un sistem care este folosit și astăzi.

În 1899, Waldmar Jungner din Suedia a inventat bateria nichel-cadmiu, care utilizează nichel pentru electrodul pozitiv și cadmiu pentru negativ. Doi ani mai târziu, Edison produce un model alternativ prin înlocuirea cadmiu cu fier. Datorită materialului care costa mai mult comparativ cu celulele uscate sau acumulatorii cu plumb-acid, aplicațiile practice ale bateriilor nichel-cadmiu și nichel-fier au fost limitate.

Nu a fost până Shlecht și Ackermann au inventat placa de pol sinterizat în 1932, când s-au realizat imbunatatiri profunde. Aceste progrese s-au reflectat în curenții de sarcină mai mari și îmbunătățirea longevității. Bateriei nichel-cadmiu, așa cum o știm astăzi, devine disponibilă doar când Neumann reușește să finalizeze celula, în 1947.

Acum stiti cine a inventat bateria. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.