Cine a inventat blugi ?

Cine a inventat blugi ?

Blugi

Cine a inventat blugiiV-ati intrebat vreodata cine a inventat blugi ? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul blugilor. Cuvantul blugi vine de la un fel de material care a fost facut in Europa. Materialul numit Jean, a fost numit dupa marinarii din Genova, Italia, deoarece ei purtau haine facute din acest material. Cuvantul „denim „, a venit de la numele unui material francez, Serge de Nimes: Serge (un fel de material) de la Nimes (un oras in Franta).

Secolul 18 –  Cu toate acestea, in secolul al 18-lea comertul, munca fortata si plantatiile de bumbac au crescut si panza Jean a fost facuta in totalitate din bumbac. Muncitorii purtau blugii pentru ca materialul era foarte rezistent si nu se uzau usor. Acestia erau vopsiti cu indigo , un colorant extras din plante din America si India, care au facut panza Jean de culoare albastru inchis.

Secolul 19– In 1848 , in California a fost gasit aur (nu foarte departe de San Francisco) si a inceput faimosul Gold Rush. Minerii au vrut haine care sa fie puternice si sa nu se rupa cu usurinta. In 1853, un barbat numit Leob Strauss a plecat din New York si sa mutat in San Francisco, unde a inceput o afacere en-gross cu furnizare de haine. Strauss a schimbat mai tarziu din Leob in Levi.

O mare problema cu hainele minerilor erau buzunarele, care se rupeau usor. Un om pe nume Jacob Davis a avut ideea de a folosi nituri metalice (elemente de fixare) pentru buzunare, astfel incat acestea nu s-ar rupe. Davis a vrut sa-si breveteze ideea, dar nu avea suficienti bani, astfel , el a scris o scrisoare pentru Levi Strauss si ia oferit o afacere in cazul in care Strauss ar plati brevetul. Strauss a acceptat , iar el a inceput sa faca nituri din cupru pentru blugi.

In 1886, Levi a cusut o eticheta de piele pe pe blugii lui. Eticheta arata o imagine cu doi cai care trageau de o pereche de blugi. Acest lucru a fost pentru  a face publicitate cat de puternici sunt blugii Levi , care nu se rup nici daca trag doi cai de ei.

In 1930 , Hollywood-ul a facut o multime de filme occidentale, cu cowboy care purtau blugi in filme, brandul devenind foarte popular.

In 1940- Au fost facute mai putine perechi de blugi in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, dar au fost introduse lumii salopetele de blugi de catre soldatii americani, care le purtau atunci cand erau la servici. Dupa razboi Levi a inceput sa-si vanda hainele afara in America de Vest. Companiile rivale, precum Wrangler si Lee au inceput sa concureze Levi pentru o parte din aceasta piata.

In 1950, brandul denim a devenit popular printre tineri. Acestia erau un simbol al rebelilor adolescenti in programe tv si filme (cum ar fi James DEan in 1955 in filmul , Rebel Without a Cause). Unele scoli din SUA  au interzis studentilor sa poarte denim.

In 1960- In universitati si colegii multi elevi purtau blugi. La vremea aceea au fost facute multe stiluri de blugi pentru a se potrivi cu moda anilor 60 : blugi brodati , blugi pictati cat mai colorati pentru ca era perioada Hippie.

In multe tari non-occidentale, blugii au devenit un simbol al „decadentei occidentale” si au fost foarte greu de obtinut. Companiile americane au spus ca au primit scrisori  de la oameni din intreaga lume cerandu-le sa le trimita perechi de blugi.

In 1970-Reglementarile privind comertul mondial a devenit mai relaxat la sfarsitul anilor 1970 , au inceput sa se fabrice mai multi si s-au facut mai multe ateliere pentru blugi. Pentru ca muncitorii erau platiti slab , blugii au devenit mai ieftini. Mai multe persoane din Sud au inceput sa poarte blugi.

In 1980 , in cele din urma blugii au devenit haine la moda, atunci cand designeri celebrii au inceput sa faca propriile lor stiluri de blugi, cu propriile lor etichete pe ele. Vanzariile au crescut foarte mult.

In recesiunea la nivel mondial din 1990, vanzarea de blugi sa oprit din crestere.

Acum stiti cine a inventat blugi. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.