Cine a inventat breakdance-ul?

Cine a inventat breakdance-ul?

Cine a inventat brakedance-ul
Cine a inventat breakdance-ul

Breakdance

Brakedance-ul sau dansul hip-hop este un stil de dans de strada care isi are originile in New York si provine de la adolescentii afro-americani si portoricani de la inceputul anilor 1980. Desi foarte diversificat in variatiile disponibile in dans, breakdance-ul consta din patru tipuri de miscari: toprock – msicari realizate in picioare, downrock – miscari realizate pe podea, miscari de efect (power moves) – miscari acrobatice si opriri (freezes) – tehnici de oprire brusca a miscarii corpului in anumite pozitii. Se poate dansa pe ritmuri de muzica hip-hop, funk si in special pe breakbeat, desi trendurile moderne permit mai multe varietati de muzica ce urmeaza anumite sabloane de tempouri si ritmuri.

Un practicant al acestui dans se numeste b-boy, b-girl sau breaker. Desi termenul de “breakdance” este folosit frecvent pentru a descrie dansul in cultura populara si in industria de divertisment, “b-boying” si “breaking” sunt termenii originali. Acesti termeni sunt preferati de majoritatea pionierilor si de cei mai multi practicanti.

Istoria breakdance-ului

Multe elemente de breakdance pot fi vazute in alte culturi precedente anilor 1970. Pionierii breakdance-ului Richard “Crazy Legs” Colon si Kenneth “Ken Swift” Gabbert, ambii membrii ai “Rock Steady Crew”, cunoscutul James Brown si filmele Kung Fu au fost influente pentru acest stil de dans. Multe din miscarile acrobatice ale dansului, precum “flacara (flare)”, arata conexiuni clare cu gimnastica. Un tanar dansator ce realiza o miscare acrobatica de rotiri in cap a fost inregistrat de catre Thomas Edison in anul 1898. Totusi, nu a fost pana in anii 1970 cand breakdance-ul s-a dezvoltat in SUA ca un stil bine definit.

Incepand cu DJ Kool Herc, multi DJ din cartierul Bronx au luat parte la sectiuni ritmice de dans (cunoscute si ca “break-uri”) pe care le prelungeau repetandu-le succesiv. Tempoul sau breakbeat-ul oferea dansatorilor o baza ritmica pentruca acestia sa poata sa-si etaleze abilitatile de improvizatie pe durata sectiunii de break. Acestea au dus la primele batalii – competitii de dans intre doi indivizi sau doua echipe de dans care isi etalau, pe rand, abilitatile si fiind jurizati cu atentie pentru creativitate, competenta si muzicalitate. Aceste batalii aveau loc in mijlocul unor cercuri (cypher) realizate de ceilalti dansatori participanti sau spectatori. Desi la inceput primii dansatori de breakdance au fost aproximativ 90% afro-americani, echipele de dans precum “SalSoul” si “Rockwell Association” erau populate aproape in totalitate de portoricani-americani.

In anul 1984 Ismael Toledo, de origine brazilian, s-a mutat in SUA pentru a studia dansul. Acesta a fost unul din primii dansatori de breakdance din Brazilia. In timp ce era in SUA a descoperit breakdance-ul si a avut norocul de a-l intalni pe Richard “Crazy Legs” Colon care i-a fost mentor timp de patru ani. Dupa ce a devenit un expert in breakdance, Toledo s-a mutat inapoi in Sao Paulo unde a inceput sa puna la punct echipe de breakdance pentru a intra cu ele in competitii internationale. Intr-un final si-a deschis o sala de repetitii de hip-hop pe care a numit-o “Hip-Hop Street College”.

Pe parcursul anilor breakdance-ul s-a dezvoltat in tari precum Coreea de Sud, Japonia si Canada, ulterior raspandindu-se in intreaga lume. In anul 2005 Tuy “KK” Sobil, dansator nascut in Tailanda si crescut in SUA, a deschis un centru comunitar numit “Tiny Toones” in Phnom Penh din Cambogia, unde foloseste breakdance-ul, muzica hip-hop si arta pentru a-i invata pe copii aptitudini lingvistice, competente informatice si deprinderi de viata (igiena, educatie sexuala, consiliere). Organizatia sa ajuta aproximativ 5000 de tineri anual, unul din acesti copii fiind Diamond, cunoscuta ca fiind prima dansatoare de breakdance din Cambogia.

Breakdance-ul este un stil de dans care s-a raspandit in intreaga lume datorita popularitatii in media, dar si din pricina miscarilor si acrobatiilor executate cu precizie si indemanare care fura privirile oricui.

Acum ati aflat cine a inventat breakdance-ul si cum s-a raspandit acest stil de dans in lumea noastra. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.