Cine a inventat cinematografia?

Cine a inventat cinematografia?

Cine a inventat cinematograful
Cine a inventat cinematograful

Istoria cinematografului

Cinematografia este o forma de divertisment foarte populara inca, iar majoritatea din noi am vizionat cel putin o data un film la cinema. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cinematografia? Cine a adus aceasta forma de divertisment pentru toti? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul cinematografiei si care este povestea acestei inventii.

Cinematografia este arta sau stiinta fotografiei imaginilor in miscare. Este tehnica fotografiei filmului, incluzand filmarea si developarea filmului. Este o forma a artei in domeniul creatiei filmelor. Desi aparitia fotografiei a aparut mai devreme in secolul al XIX-lea, imaginile in miscare au cerut o noua forma de fotografie si o noua estetica.

Pe 19 iunie 1873, Eadweard Muybridge a fotografiat cu succes un cal in miscare folosind o serie de 24 de camere stereoscopice. Camerele erau asezate de-a lungul pistei paralel cu calul, iar fiecare camera era declansata de un fir pe care calul calca.

Noua ani mai tarziu, in 1882, omul de stiinta francez Etienne- Jules Marey a inventat mitraliera cinematografica, ce era capabila sa faca 12 cadre consecutive pe secunda. Al doilea film experimental, “Roundhay Garden Scene”, filmat de Louis de Prince, pe 14 octombrie 1888, in Roundhay, Leeds, Anglia, este cel mai vechi film ce a supravietuit timpului.

Totusi, primul care a inventat un aparat de succes a fost W.K.L. Dickson. Acesta, lucrand sub indrumarea lui Thomas Alva Edison, a inventat kinetograful si l-a patentat in anul 1891. Aceasta camera realiza fotografii instante pe un film de celuloid de 35 mm latime. Rezultatele muncii lui Dickson a fost prezentate publicului in anul 1893, folosind un aparat inventat tot de acesta, numit kinetoscop. O singura persoana, pe rand putea sa vizioneze filmul la kinetoscop.

Kinetoscopul nu a fost un succes comercial, dar in anul urmator, Charles Francis Jenkins si proiectorul sau, phantoscopul, a realizat un mare succes la audiente. Intre timp, Louis si Auguste Lumiere au perfectionat cinematograful, un aparat ce crea si poiecta filme in Paris in decembrie 1895.

In spatele cinematografiei stau la baza o echipa de oameni care produc filmele, le filmeaza, actori ce joaca in filme, oameni ce se ocupa cu vesimentatiile, machiajele si coafurile actorilor, oameni ce pregatesc decorul, cascadori, cei care lucreaza la developarea filmului, mixaje de sunet, calitatea imaginii si la final, cei care aduc produsul finit in fata spectatorilor.

De-a lungul anilor, cinematografia a devenit un fenomen, dar a inceput sa piarda teren in fata televiziunii. Totusi, oamenii continua sa mearga la cinema, chiar daca exista televiziune.

Acum ati aflat cine a inventat cinematograful si care este povestea acestei forme de divertisment. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.