Cine a inventat condensatorul?

Cine a inventat condensatorul?

Cine a inventat condensatorul
Cine a inventat condensatorul

Condensatorul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat condensatorul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul condensatorului si cand a fost acesta inventat.

Un condensator sau un capacitor este o componenta electrica pasiva cu doua terminale folosita pentru a stoca energie electrostatica intr-un camp electric. Forma condensatorilor practici difera mult, dar toti contin cel putin doi conductori electrici separati de un dielectric. Conductorii pot fi filme subtiri de metal, discuri sau folii de aluminiu etc. Dielectricul neconductor actioneaza pentru a mari capacitatea de incarcare a condensatorului si poate fi din sticla, ceramica, film de plastic, aer, hartie etc. Condensatorii sunt foarte folositi ca parti ale circuitelor electrice din multe dispozitive electrice comune. Spre deosebire de rezistor, un condensator ideal nu face risipa de energie. In schimb, un condensator depoziteaza energie sub forma unui camp electrostatic intre conductorii sai.

Istoria condensatorului

In octombrie 1745, Ewald Georg von Kleist din Pomerania, Germania, a descoperit ca incarcatura electrica poate fi depozitata prin conectarea unui generator electrostatic de mare voltaj printr-un cablu la un volum de apa dintr-un borcan de sticla tinut in mana. Mana lui von Kleist si apa au actionat ca si conductori, iar borcanul ca dielectricul (desi detaliile mecanismului erau identificate incorect la acel timp). Von Kleist a aflat ca atingand cablul rezulta o scanteie puternica, mult mai dureroasa decat cea obtinuta de la o masinarie electrostatica. Anul urmator, fizicianul olandez Pieter van Musschenbroek a inventat un condensator asemanator pe care l-a denumit “borcanul Leyden” dupa Universitatea din Leiden unde a lucrat. Inventatorul a fost foarte impresionat de puterea socului pe care l-a primit, relatand: “Eu nu voi mai primi un al doilea soc pentru regatul Frantei”.

Daniel Gralath a fost primul care a combinat mai multe borcane in paralel intr-o “baterie” pentru a mari capacitatea de depozitare a incarcaturii electrice. Benjamin Franklin a investigat “borcanul Leyden” si a ajuns la concluzia ca incarcatura era depozitata pe sticla si nu in apa asa cum credeau altii. Tot el a adoptat termenul de “baterie” (indicand cresterea de putere cu un rand de unitati similare ca si intr-o baterie de artilerie), ulterior aplicat la grupuri de celule electrochimice. “Borcanele Leyden” era realizate mai tarziu prin captusirea interorului si exteriorului borcanelor cu folie de metal, lasand un spatiu la gura pentru a impiedica formarea unui arc electric intre folii. Cea mai timpurie unitate de condensare a fost borcanul, echivalent cu aproximativ 1,11 nanofarazi.

“Borcanele Leyden” sau alte dispozitive mai puternice au fost folosite exclusiv pana in jurul anului 1900, cand inventia tehnologiei radio (wireless) a creat o cerere pentru condensatori standard, iar trecerea constanta la frecvente mai mari necesita condensatori cu inductanta mai mica. Au inceput sa fie folosite metode de contructie mai compacte precum foile dielectrice flexibile asezate intre folii de metal, rulate sau impachetate intr-un pachet mic.

Un condensator ideal este caracterizat de o singura valoare constanta pentru capacitatea sa electrica. Capacitatea electrica este mai mare atunci cand distanta dintre conductori este mai mica si atunci cand conductorii au o suprafata mai mare. Practic, dielectricul dintre placi permite o mica cantitate de pierdere de curent si are si o limita de putere al campului electric, cunoscuta ca tensiune de defalcare.

Condensatorii sunt foarte folositi in circuite electronice pentru blocarea curentului continuu permitand trecerea curentului alternativ. In retele de filtre analogice acestea netezesc productia surselor de alimentare. In circuitele rezonatoare acestea regleaza radiourile pentru anumite frecvente, iar in sistemele de transmisie a puterii electrice stabilizeaza tensiunea si fluxul de putere.

Acum ati aflat cine a inventat condensatorul si de ce este o inventie atat de importanta folosita in electronica. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.