Cine a inventat creta?

Cine a inventat creta?

Cine a inventat creta
Cine a inventat creta

Cine a inventat creta

Probabil ca prima intalnire cu creta, cu totii am avut-o la scoala, cand profesoara scria pe tabla cu bucati albe si dreptunghiulare, nu mai lungi decat lungimea unei palmi. Poate si de atunci ne-am intrebat cine a inventat creta? Ei bine, in acest articol vom afla cine este inventatorul cretei si care este povestea acesteia.

Creta este roca sedimentara, alba, poroasa si moale. Este o forma de calcar compusa din minerale de calcit (carbonat de calciu).

Nimeni nu poate spune cu exactitate cine a inventat creta. Creta este o roca ce se gaseste in natura si este folosita pentru a desena si pentru a scrie inca din preistorie. Desene rupestre din preistorie au fost descoperite de catre arheologi.

Cu timpul, artisti din diferite tari foloseau creta pentru a desena si pentru a schita. Acestia isi protejau lucrarile folosind serlac sau o alta substanta asemanatoare. Chiar daca artistii nu pot fi creditati ca cei care au inventat creta, nevoia acestora au introdus o inovatie care si astazi este folosita. Pentru convenienta artistilor s-a produs creta sub forma unui baston de dimensiuni reduse.

Asemenea inventiei cretei, nu se cunoaste nici cine a inventat metoda de a produce creta in forma unor bastoane. Se cunoaste ca metoda incepe prin a macina creta naturala intr-o pudra fina si se amesteca cu un liant (de regula argila) si cu pigmenti de culoare daca se doreste diferite culori pentru produsul finit. Amestecul se manipuleaza in forme cilindrice sau prismatice si se lasa la uscat.

Nevoia profesorilor de a transmite informatiile elevilor a introdus creta in salile de clasa abia in secolul XIX. Creta in salile de clasa a devenit foarte folositoare in special cand numarul elevilor a crescut substantial de-a lungul anilor. Pe langa tablele mari pe care se scria in clasa, unele scoli ofereau elevilor talbe de mici dimensiuni pentru a scrie in clasa.

Desi nu putem spune cine a inventat creta, putem spune ca este, de fapt, o inovatie a naturii, a ceea ce ne inconjoara. Inventia si inovatia cretei au venit ca raspunsuri la diferitele nevoi pe care le-au avut stramosii nostri. Alte schimbari despre cum folosim creta au aparut odata cu indeplinirea altor nevoi.

Acum ati aflat cine a inventat creta si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.