Cine a inventat difuzorul?

Cine a inventat difuzorul?

Cine a inventat difuzorul

Cine a inventat difuzorulV-ati intrebat vreodata cine a inventat difuzorul? Il folosim in fiecare zi, poate nu la propriu, dar cel putin il auzim. Il avem la telefoane, la radio, la televizor, in masina, la servici si de ce nu si la cate o petrecere. Difuzorul a ajuns sa fie indispensabil in viata noastra, dar are si o istorie interesanta.

Difuzorul este un dispozitiv care reda un sunet ca raspuns la un semnal audio electric. S-au dezvoltat difuzoare non-electrice ca accesorii pentru telefoane, dar amplificarea electronica prin tub vidat au facut ca difuzoarele sa fie mult mai folositoare. Daca este necesara reproducere Hi-Fi (inalta fidelitate), sunt folosite multiple difuzoare, fiecare reproducand o anumita frecventa din campul auditiv.

In anul 1876 Alexander Graham Bell patenteaza primul difuzor electric (care reproduce sunetul clar) ca parte din telefonul sau, urmat la scurt timp de Ernst Siemens cu o versiune imbunatatita in anul 1877.

Primul difuzor modern cu bobina dinamica a fost realizat de Peter L. Jensen si Edwin Pridham, dar brevetarea a fost obtinuta de Chester W. Rice si Edward W. Kellogg in 1924, deoarece au adus imbunatatiri tehnice esentiale ceea ce a dus la principiul de functionare utilizat si in zilele noastre. In anul 1937, Metro-Goldwyn-Mayer introduce pentru prima data in industria filmului un sistem de difuzoare standard folosit in teatru.

In zilele noastre difuzoarele au evoluat foarte mult, calitatea sunetului fiind tot mai buna. In 2008 cercetatorii realizeaza un difuzor termoacustic fabricat din film subtire de nanotuburi din carbon. In 2013 o echipa de cercetatori realizeaza un difuzor transparent cu conductie ionica, avand doua straturi de gel conductor transparent si un strat de cauciu transparent, pentru a putea trece curent de inalta tensiune si calitatea sunetului fiind superioara.

Acum stiti cine a inventat difuzorul si cum a influentat inventatorul difuzorului vietile noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.