Cine a descoperit gogoasa




Cine a inventat gogoasa

Gogosile

Gogoasa este un tip de aluat de cofetarie sau un desert prajit in ulei. Este foarte populara in multe tari si este preparata in diferite forme, fiind o gustare dulce care poate fi realizata acasa sau cumparata din cofetarii, supermarketuri, tarabe alimentare si magazine de specialitate in regim de franciza. Gogosile su adesea realizate din aluat de faina in ulei incins, si de obicei au forma de inel sau fara gaura in mijloc. De multe ori gogosile sunt umplute sau glazurate cu diferite arome precum ciocolata, zahar pudra, gem (de diferite feluri) sau sirop.

Istoria gogoasei

Gogoasa are o istorie foarte complexa. Exista mai multe variante a inventiei acesteia, dar cu toate au o parte de adevar in ele. Una din aceste teorii sugereaza ca gogoasa a fost inventata in America de Nord de catre colonistii olandezi. Intr-adevar, in secolul XIX, se facea referire la un tip de gogoasa denumite “oliekoek” (un cuvant olandez care literar inseamna “oil cake” – “prajitura in ulei”) o prajitura dulce prajita in grasime.

In anul 1847, americanul Hanson Gregory a sustinut ca a inventat gogoasa in forma de inel la bordul unei nave comerciale, pe cand avea 16 ani. Gregory a fost nesatisfacut de stratul de grasime de pe gogosi. A sustinut ca a realizat o gaura in centrul aluatului, iar mai tarziu i-a aratat tehnica si mamei sale.

Potrivit antropologului Paul R. Mullins, prima carte de bucate in care se mentioneaza despre gogosi este un volum englezesc din 1803 in care gogosile sunt incluse intr-o anexa suplimentara de retete americane. Pana la mijlocul secolului al XIX-lea gogoasa arata si avea gustul asemenea gogoasei din zilele noastre si a fost vazuta ca o gustare cu adevarat americana.

O a patra teorie despre originea gogosilor a iesit la iveala in anul 2013, care se pare sa predateze toate celelalte ipoteze. A fost descoperita o reteta despre gogosi (asa numitele “dow nuts”) intr-o carte de retete si sfaturi domestice scrisa in anul 1800 de catre sotia baronului Thomas Dimsdale. Reteta a fost oferita baronesei de catre o cunostinta care a transcris-o pentru instructiunile pentru gatit a unei delicatese locale numita “Hertfordshire nut”.

Pionierul francizelor in mancare, William Rosenberg, a fondat lantul “Dunkin’ Donuts”. Rosenberg si-a deschis prima cafenea si gogoserie, denumita “Open Kettle”, in oraselul Quincy, Massachusetts, in anul 1948. Numele companiei a fost schimbat in “Dunkin’ Donuts” in anul 1950.

Potrivit “Donuts and the Salvation Army” (Gogosi si Armata Salvarii), chiar daca armata nu a inventat prima gogoasa, cu siguranta poate primi meritele pentru “ajutorul” oferit pentru popularitatea gogosilor din zilele noastre. Zilele de 4-5 iunie marcheaza aniversarea “Zilelor Gogoasei” a Armatei Salvarii din Chicago. Aceasta sarbatoare a fost stabilita in anul 1938 pentru a onora munca depusa de Armata Salvarii in Primul Razboi Mondial si a celor care au preparat gogosi pentru miile de soldati din armata.

Chiar daca are forme si arome diferite in fiecare tara, gogoasa este o gustare dulce populara, preferata de majoritatea persoanelor si mai ales de cei tineri.

Acum ati aflat cine a inventat gogoasa si care este istoria acestei gustari dulci. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.




Articol scris in categoria Mancare si produse

Vezi si alte articole din aceasta categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*