Cine a inventat inghetata?

Cine a inventat inghetata?

Cine a inventat inghtata
Cine a inventat inghtata

Istoria inghetatei

Cand temperaturile devin foarte ridicate, este natural sa ne dezvoltam o dorinta pentru bauturi racoritoare si pentru gustari reci precum inghetata. Totusi, dupa ce ati savurat “micul deliciu”, nu v-ati intrebat cine a inventat inghetata? Ei bine, va putem spune noi cine este inventatorul inghetatei si cum a devenit atat de populara in zilele noastre.

Inghetata este un desert inghetat, de obicei preparat din produse lactate, precum lapte sau smantana, in combinatie cu fructe sau arome si indulcitori. Amestecul este realizat incet, la rece, pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheata. Rezultatul este o crema de o textura neteda, semi-solida.

Exista dovezi ca mesopotamienii au construit camere frigorifice (camere inghetate), in jurul anilor 2000 i.Hr., unde isi depozitau mancarea, dar nu exista nici o dovada ca acestia ar fi inventat inghetata. Faraonii egipteni au avut idei similare de prezervare a hranei si au cerut gheata pe timpul sezonului cald, dar nici acestia nu au venit cu ideea inventarii desertului.

Pe timpul Imperiului Persan, oamenii puneau zapada intr-un bol, turnau concentrat de struguri peste si o serveau ca o gustare. Acest lucru se intampla in sezonul cald, folosind zapada depozitata in incaperi subterane ce serveau drept camere frigorifice, numite “yakhchal”, sau adunau zapada ramasa pe varful muntilor de langa orasul Ecbatana. In anul 400 i.Hr., persii au inventat o gustare speciala racoritoare, preparat cu apa de trandafiri si fidea. Aceasta gustare racoroasa era servita doar regalitatii pe timpul verii.

Civilizatiile antice obisnuiau sa serveasca gheata pentru gustarile reci. In China anilor 200 i.Hr., se servea un amestec inghetat de lapte si orez. Imparatului Roman, Nero, i se aducea gheata de pe varful muntilor si i se servea ca o gustare in combinatie cu fructe proaspete.

Arabii au fost primii care au folosit laptele ca ingredient de baza pentru prepararea inghetatei. Acestia o indulceau mai degraba cu zahar decat cu fructe si foloseau arome de apa de trandafiri, fructe uscate si alune.

Se spune ca retetele de preparare a inghetatei au ramas in zona Asiei pana cand Marco Polo a visitat China si a dus tehnicile de preparare a inghetatei in Italia. In anul 1533, cand ducesa Catherine de Medici s-a casatorit cu Henry al II-lea al Frantei, ea a adus in Franta cativa bucatari italieni ce cunosteau retetele pentru inghetata. Se spune ca, Charles I al Angliei, a fost atat de impresionat de “zapada inghetata” incat i-a oferit producatorului personal de inghetata, pensie pe viata pentru a pastra secretul formulei de preparare. Aceasta legenda nu este sustinuta, din nefereicire, de nici o dovada istorica concreta.

Primele retete de inghetata au aparut in Anglia secolului XVIII, in cartea “Mrs. Mary Eales’s Receipts”, publicata la Londra in anul 1718. O referinta importanta despre inghetata a fost oferita de “Oxford English Dictionary” din anul 1744 si reeditata intr-o revista din anul 1877.

In SUA, inghetata a fost adusa de catre colonistii Quaker. Cofetarii vindeau inghetata in cofetariile lor din New York si in alte orase, in timpul erei coloniale. Ben Franklin, George Washington si Thomas Jefferson erau cunoscuti ca obisnuiau sa manance inghetata.

Inghetata a fost, la inceput, exclusiv pentru cei instariti, care aveau acces la camere frigorifice, dar totul s-a schimbat cand Carlo Gatti a inceput sa vanda inghetata la un stand in Londra, in anul 1851. Gatti vindea inghetata cu un penny oamenilor, iar succesul sau a fost garantat, mai tarziu dezvoltandu-si afacerea si importand gheata la scara larga din Norvegia.

Un progres important al secolului XX a fost introducerea inghtatei “soft” (usoare), aceasta avand in amestec mai mult aer si astfel fiind mai ieftina.

Fie ca este la cornet sau la pahar, inghetata este un adevarat deliciu in orice moment al zile si cu orice ocazie. In zilele noastre, putem alege dintr-o gama larga de arome si brand-uri disponibile pe piata.

Acum ati aflat cine a inventat inghetata si cat de revigoranta poate fi in zilele calduroase. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.