Cine a inventat Jazzul?

Cine a inventat Jazzul?

Cine a inventat jazzul
Cine a inventat jazzul

Istoria Jazzului

V-ati intrebat vreodata cine a inventat jazzul? Cine a adus acest stil de muzica interesant pe lume? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul jazzului si care este povestea acestuia.

Jazzul este un tip de muzica americana ce are provenienta din melodiile populatiei de culoare, urmasa a sclavilor de origine africana. Jazzul este o combinatie de armonie europeana cu elemente muzicale africane precum blues, improvizatii, poliritmuri, sincopari si swung. Se cunosc, in special, influente si tonalitati de blues si ragtime.

Comertul de sclavi din Atlantic a adus, pana in anul 1808, aproape jumatate de milion de africani in SUA. Majoritatea scalvilor proveneau din partea vestica a Africii si din bazinul raului Congo. Acestia au adus cu ei traditiile lor muzicale, cu structuri ritmice contrametrice si care reflectau sabloanele de vorbire africane. Muzica africana era cantata si cand lucrau si cand isi indeplineau ritualurile. Traditiile africane foloseau o singura linie melodica si urmau un sablon de chemare-raspuns, dar fara conceptul european de armonie.

O influenta puternica a fost si muzica pe care o cantau sclavii de culoare la biserica. Ei au invatat stilurile armonice ale imnurilor bisericesti si le-au folosit in propria lor muzica, numind-o muzica spirituala. Originile blues-ului sunt nedocumentate, dar pot fi vazute ca o parte a muzicii spirituale.

Majoritatea muzicienilor au inceput sa cante jazz in orasul New Orleans, unde a devenit foarte popular. Unul dintre primii muzicieni de jazz cunoscuti a fost Buddy Bolden. El a inceput sa cante in jurul anilor 1895 – 1906 si este considerat de multi ca fiind “Parintele Jazzului”. Buddy a fost conducatorul unei trupe de jazz numite “The Bolden Band”. Din pacate, s-a imbolnavit si nu a reusit sa inregistreze nici o piesa. Trupa lui Bolden este creditata ca fiind cea care a inventat “marele patru”, primul sablon de toba bass sincopat care a deviat de la standardul mars la bataie.

Pianistul Jelly Roll Morton si-a inceput cariera in Storyville. Din 1904, a inceput sa cante prin turneele din orasele sudice ale SUA, ajungand si pe scene din Chicago si New York. Melodia “Jelly Roll Blues”, pe care a compus-o in jurul anului 1905, a fost publicata in 1915 ca fiind prima piesa jazz pusa pe portativ.

Aparitia radioului si a fonografului, in anii 1920, au avut o influenta puternica in istoria jazzului. Ceea ce sa asculta regional, doar in partea sudica a tarii, a inceput sa fie ascultat in intreaga tara. In acea perioada, Bessie Smith a devenit cea mai cunoscuta cantareata a anilor 1920 si a fost numita “Imparateasa Blues-ului”.

Anii 1930 au adus cu ei trupele de swing. Stilul bebop a devenit popular in perioada anilor 1940, iar in anii 1950 au aparut subgenuri precum “cool jazz” sau “hard bop”. In anii 1960 a aparut fuziunea, cu diferite combinatii de stiluri precum “Latin jazz” sau “Brazilian jazz”. Din anii 1980 in prezent, au aparut mai multe forme de jazz, printre cele mai importante se afla “smooth jazz”. Acest gen combina jazzul cu muzica pop si a reusit sa fie acceptat ca un curent jazz principal.

Istoria jazzului este in continua schimbare, dar, cu toate aceste schimbari, acest gen a reusit sa isi pastreze sunetul distinctiv.

Acum ati aflat cine a inventat jazzul si ce poveste se ascunde in spatele acestui stil muzical. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.