Cine a inventat limbajul semnelor?

Cine a inventat limbajul semnelor?

Cine a inventat limbajul semnelor
Cine a inventat limbajul semnelor

Limbajul semnelor

V-ati intrebat vreeodata cine a inventat limbajul semnelor? Cine a venit cu ideea de a comunica prin semne? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul limbajului semnelor si in ce scop este folositor si in zilele noastre.

Limbajul semnelor este un limbaj de exprimare ce foloseste comunicarea manuala si limbajul trupului pentru a stabili un canal de comunicare cu mediu social. Spre deosebire de limbajul oral, care este un canal de comunicare vocal-auditiv, limbajul semnelor este un canal de comunicare gestual-vizual.

Nimeni nu poate spune exact cine a inventat limbajul semnelor, originea sa fiind la fel de veche ca cea a limbilor orale sau chiar mai veche. Istoria relateaza ca nu exista un creator anume al limbajului semnelor. Mai degraba este o amestecatura de culturi si diferite tari care au influentat de-a lungul anilor aparitia si promulgarea limbajului semnelor.

Daca ne gandim mai bine, oamenii pesterilor ar fi putut folosi un limbaj al semnelor ca mijloc de comunicare. Am putea acorda meritele stramosilor nostri pentru inventarea limbajului semnelor, acestia folosind gesturi manuale si expresii faciale pentru a exprima ce doresc sa spuna.

In anul 1620, limbajul semnelor a devenid mai folositor si mai usor de folosit. A fost anul in care Juan Pablo de Bonet a scris prima carte de limbaj al semnelor pentru a-i invata pe cei cu deficiente de auz sa comunice. In carte era scris un sistem alfabetic manual ce oricine il putea folosi cu usurinta. Existau si imagini cu maini reprezentand diferitele sunete ce trebuiau invatate.

O scoala publica gratuita pentru cei cu deficiente de auz a fost construita in 1755 in Paris de catre francezul Abbe Charles de L’Epee. Observatiile lui L’Epee au condus la un standard pentru limbajul semnelor ce includea semnele mainilor, gesturi si ortografia cu degetele. Acest sistem standardizat a fost recunoscut oficial ca limbajul celor cu deficiente de auz folosit nu numai in Franta, ci si in mai multe tari din Europa.

In America, prima scoala pentru persoanele surde a fost construita de Laurent Clerc in 1817, in Hartford, Connecticut. In SUA deja exista o comunitate mare de persoane cu deficiente de auz in Masachusetts, numita “Martha’s Vineyard”. Se spune ca influenta aparitiei limbajului semnelor american a venit mai mult din partea comunitatii decat din partea scolii fondate de Clerc.

De la aceste influente si contributii timpurii, multor oameni cu probleme de auz le-a fost mai usor sa comunice cu cei din jur. Multumiri le putem acorda oamenilor pesterilor care, in primele perioade ale aparitiei lor, au lasat urme ale limbajului semnelor, acesta evoluand de-a lungul anilor si inca capabil sa faca minuni. Deci putem spune ca stramosii nostri sunt cu adevarat inventatorii limbajului semnelor.

Acum ati aflat cine a inventat limbajul semnelor si cat de mult ii ajuta pe cei cu probleme de auz sa comunice. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.