Cine a inventat masina de cafea?

Cine a inventat masina de cafea?

Masina de cafea cu vacum
Masina de cafea cu vacum

Masina de cafea cu vacum

Masina de cafea sau aparatul de cafea este un dispozitiv de bucatarie folosit pentru prepararea cafelei. Desi exista un numar mare de aparate de cafea ce se bazeaza pe diferite principii de preparare, la majoritatea dispozitivelor comune cafeaua este amplasata intr-un filtru de hartie sau de metal, in interiorul unei palnii asezate deasupra unui vas de ceramica sau de sticla. Apa este turnata intr-un recipient separat care este apoi incalzita pana la punctul de fierbere si directionata spre palnie.

Istoria masinii de cafea

Timp de sute de ani, prepararea unei cani de cafea a fost un proces simplu. Boabele de cafea prajite si macinate erau puse intr-un ibric, dupa care se adauga apa, apoi se punea un capac peste pentru a incepe infuzia. Toate ibricele de cafea erau special concepute pentru prepararea cafelei, cu scopul de a opri boabele de cafea inainte ca aceasta sa fie turnata in ceasca.

In Franta anului 1710 a fost introdusa prepararea cafelei prin infuzie. Aceasta presupunea scufundarea in apa fierbinte a cafelei macinate, tinute intr-un saculet de in si lasata la infuzie pana cand se obtinea taria dorita. Totusi, de-a lungul secolului al XIX-lea si chiar la inceputul secolului XX, se considera mai adecvat sa se adauge cafea macinata intr-un ibric cu apa fierbinte, sa se fiarba pana cand mirosul este cel dorit, apoi sa se toarne intr-o ceasca.

Au aparut multe inovatii in Franta la sfarsitul secolului XVIII. Cu ajutorul arhiepiscopului din Paris, Jean Baptiste de Belloy, ideea de a nu mai fierbe cafeaua a inceput sa castige acceptare. Chiar daca prima metoda moderna de preparare a cafelei folosind un filtru de cafea, prepararea prin picurare, are mai mult de 125 de ani vechime, design-ul acesteia s-a schimbat foarte putin.

Primele masini de cafea automate erau actionate cu spirt, insa aceste modele nu puteau fi achizitionate de catre oamenii de rand, fiind mult prea scumpe. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial aparatele de cafea au inceput sa castige popularitate. Prima masina de cafea cu filtru moderna, “Wigomat”, a fost inventata in anul 1954. Aceasta a fost vanduta foarte rapid pe piata din Germania.

Pe data de 27 august 1930, Inez H. Pierce din Chicago, a completat un patent pentru primul aparat de cafea automat ce functiona pe principiul vacuumului, eliminand nevoia de carburant lichid sau de aragaz. O rezistenta electrica a fost incorporata designului aparatului care incalzea apa, reducand timpii de asteptare si fortand apa cea mai fierbinte spre camera de reactie. Odata incheiat procesul, un termostat, ce folosea principiile de expansiune bimetalice, intrerupea curentul in aparat. Inventia lui Pierce a fost cu adevarat prima masina de cafea pe vacuum automata. Design-ul acesteia a fost imubnatatit ulterior, la sfarsitul anilor 1930, de catre inginerii americani Ivar Jepson, Ludvik Koci si Eric Bylund de la “Sunbeam”.

In ultima vreme, masina de cafea pentru o singura ceasca sau pentru o singura servire a castigat popularitate destul de rapid. Acest sistem de preparare a cafelei pentru o singura ceasca presupune permiterea unei anumite cantitati de apa, incalzita la o temperatura exacta, sa treaca printr-un pachet portionat sau printr-o pastila sigilata pentru a-i pastra prospetimea. Aceasta tehnologie ofera posibilitatea de a putea alege marimea cestii si taria cafelei preparate, furnizand cafeaua rapid, adesea doar prin apasarea unui buton. Aparatele de cafea pentru o singura servire sunt realizate atat pentru uz comercial, cat si pentru uz casnic.

Cafeaua a devenit una din cele mai populare bauturi din lume, iar rapiditatea in preparare este esentiala in zilele noastre. De aceea masina de cafea a devenit atat de importanta si de populara. Acum ati aflat cine a inventat masina de cafea si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.