Cine a inventat masina de spalat rufe?

Cine a inventat masina de spalat rufe?

cine a inventat masina de spalat rufe
cine a inventat masina de spalat rufe

Istoria masinii de spalat rufe

V-ati intrebat vreodata cine a inventat masina de spalat rufe? Cine a avut ideea de a inventa o masina care ne scuteste de spalarea manuala a rufelor? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul masinii de spalat rufe si cum ne-a scutit de spalarea manuala.

Masina de spalat rufe este folosita pentru spalarea rufelor murdare. Masinile de spalat simple doar agita rufele in cuva, aceasta fiind umpluta cu apa manual, iar masinile de spalat automate sunt programate pentru a indeplini un ciclu incepand cu umplerea cuvei, spalarea rufelor, stoarccerea acestora si uscarea prin incalzire. Majoritatea masinilor de spalat rufe storc o cantitate substantiala de apa din rufe la sfarsitul ciclului de spalare, dar nu le usuca complet.

Daca vorbim despre istoria masinii de spalat rufe, trebuie sa cunoastem de cand a aparut nevoia de a spala rufele. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii obisnuiau sa-si spele hainele la rau, le cufundau in apa si le loveau de pietre. Spalarea manuala implica cufundarea, lovirea, frecarea si clatirea materialelor textile murdare. Cel mai vechi dispozitiv creat special pentru spalarea rufelor este placa de curatat rufele, aceasta fiind inventata in anul 1797. Femeile au inceput sa o foloseasca la rau, in detrimentul pietrelor si, mai tarziu, acasa, in cada de spalat rufe.

Inainte de aparitia instalatiilor de apa interioare, femeile trebuiau sa aduca apa pe care o foloseau pentru spalat, fiert si clatit rufele. Conform unui calcul realizat, in anul 1886 o femeie trebuia sa mearga dupa apa de 8-10 ori de la o pompa sau de la un izvor. Apa pentru spalat rufele trebuia adusa manual, trebuia incalzita pe foc si turnata intr-o cada. Aceasta apa cu sapun, calda, era foarte pretioasa, fiind folosita la inceput pentru rufele cel mai putin murdare, mai apoi fiind folosita pentru a spala progresiv hainele tot mai murdare. Clatirea si stoarcerea erau cu totul alte procese: prima data se clateau hainele de sapun cu apa curata, apoi hainele se storceau manual. Acest proces de spalare ocupa o zi intreaga de munca grea, plus uscarea si calcatul hainelor.

Tehnologia masinii de spalat s-a dezvoltat ca o metoda de a reduce munca manuala depusa, oferind un bazin deschis sau sigilat cu palete pentru a agita hainele automat. Masinile de spalat timpurii erau operate manual si erau construite din lemn, ulterior aparand si cele construite din metal care permiteau producerea unui foc sub bazin pentru a mentine apa calda pe durata zilei de spalat.

La mijlocul anilor 1850 existau deja, pe pietele din SUA si din Regatul Unit, masinarii de spalat comerciale, pe abur. Timp de cateva decade, avansul tehnologic la masinile de spalat comerciale si institutionale a fost mult mai rapid decat la masinile de spalat domestice, mai ales in Regatul Unit. In USA s-a pus accent mai mult pe masinile de spalat rufe domestice, desi, la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, masinile pentru serviciile de spalat rufe erau folosite la o scara larga.

Masina de spalat rufe rotativa a fost brevetata de catre Hamilton Smith in anul 1858. Cum eletricitatea nu a fost disponibila pana in 1930, unele masini de spalat timpurii erau operate de un motor pe benzina, de mica viteza, cu un singur cilindru.

Dupa spalare, rufele trebuiau clatite, iar pentru a ajuta la reducerea efortului s-a dezvoltat storcatorul. Acesta era compus din doi cilindri aflati sub tensiunea unui arc pentru a stoarce hainele intre acestia. Primele storcatoare erau actionate manual, dar mai tarziu au devenit aparate atasate deasupra masinilor de spalat. Procesul modern de clatire prin centrifuga a aparut atunci cand au fost dezvoltate motoarele electrice.

Procesele de spalare si clatire au fost, ulterior, aduse intr-o singura masina de spalat, iar ceea ce noi astazi numim spalarea automata a fost introdusa intr-o singura masina de spalat rufe, plus abilitatea de a se umple si a se goli singura. Este posibil sa mai avansam un pas si sa combinam masina de spalat automata cu uscatorul de par intr-un singur dispozitiv.

In 1691 s-a acordat primul patent in Anglia pentru o masina de spalat. In 1782, Henry Sidgier a primit un brevet pentru o masina de splat rotativa cu bataie, iar in anii 1790, Edward Beetham a vandut in Anglia numeroase “mori de spalat patentate”.

La expozitia din Londra din 1862, Richard Lansdale din Pendleton, Manchester, si-a prezentat o masina de spalat rotativa cu storcator patentata in acelasi an.

Masinii de spalat electrice nu ii putem atribui nici un inventator, deoarece Alva J. Fisher nu a fost creditat pe buna dreptate, Oficiul de Brevete SUA demonstrand ca exista deja un alt brevet inaintea celui depus de Fisher.

Anii 1990 au cunoscut masinile de spalat moderne cu microprocesoare incorporate pentru procesele de cronometrare. In zilele noastre, masinile de spalat rufe sunt mai ieftine si mai fiabile decat pana acum, iar industria constructoare de masini de spalat este in continua dezvoltare si modernizare, oferind clientilor noi masini de spalat mai performante, mai ieftine si mai prietenoase cu mediul.

Acum ati aflat cine a inventat masina de spalat rufe si cum s-a rezolvat problema spalarii manuale. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.