Cine a inventat nasturele?

Cine a inventat nasturele?

Cine a inventat nasturele
Cine a inventat nasturele

Istoria nasturelui

V-ati intrebat vreodata cine a inventat nasturele? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul nasturelui si cat de importanta a fost inventia acestui mic obiect de vestimentatie.

Nasturele este un obiect de vestimentatie care prinde si tine inchise doua parti ale hainei (maneca, guler etc.). De obicei, nasturele este fabricat din plastic, dar se folosesc si alte materiale precum metal, sidef, os sau lemn.

Nu se stie cine a inventat nasutrele, dar se cunoaste faptul ca primii nasturi au fost confectionati din cochilii de moluste. Pe Valea Indului s-au descoperit nasturi si obiecte ce se asemanau cu nasturii ce dateaza din anii 2800 – 2600 i.Hr. si se foloseau mai mult ca ornamente sau sigilii decat ca inchizatoare. Astfel de obiecte s-au gasit si in siturile arheologice din China Epocii de Bronz (2000 – 1500 i.Hr.) si in Roma Antica.

Nasturii confectionati din cochilii de moluste erau folosite de civilizatia de pe Valea Indului in scopuri ornamentale. Unii nasturi erau ciopliti in forme geometrice ai aveau gauri perforate in ele pentru a-i putea atasa la haine cu ajutorul atei. Ian McNeil sustine ca nasturele a fost inventat, de fapt, ca ornament decat ca inchizatoare, iar primul nasture gasit vreodata a fost gasit la Mohenjo-daro din Valea Indului. Era confectionat dintr-o scoica rotunjita si dateaza de peste 5000 ani.

Cei mai timpurii nasturi functionali au fost gasiti in mormintele triburilor cuceritoare maghiare de la sfarsitul secolului IX. Nasturi functionali cu butoniere pentru prinderea sau inchiderea hainelor au aparut, la inceput, in Germania secolului XIII. Popularitatea nasturilor a crescut foarte repede in Europa secolelor XIII si XIV.

Nasturii sunt in general aplicati pe articole de vestimentatie, dar se mai pot aplica si pe portofele si genti. Totusi, nasturii pot fi cusuti pe haine sau pe obiecte similare numai cu scopuri ornamentale. Nasturii ce sunt folositi ca inchizatoare, functioneaza prin trecerea acestora printr-un material, printr-o bucla sau printr-o butoniera.

In arheologie, un nasture inseamna un artecfact foarte important, dar in arte aplicate, un nasture poate fi un exemplu de arta folclorica sau chiar o lucrare de arta in miniatura. Nasturii sunt in general de forma rotunda si plata, dar exista o mare varietate de forme, marimi si culori.

Chiar daca nu cunoastem inventatorul nasturelui, suntem convinsi ca acest mic obiect este una dintre cele mai mari inventii ale omenirii.

Acum ati aflat cine a inventat nasturele si care este povestea din spatele acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.