Cine a inventat palaria?

Cine a inventat palaria?

Cine a inventat palaria
Cine a inventat palaria

Palaria

Un obiect vestimentar care toata lumea il apreciaza. Este vorba de palarie, un adevarat accesoriu de vestimentatie care ofera un plus de stil si, in unele cazuri, ofera protectie. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat palaria? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul palariei si ce roluri joaca aceasta inventie in viata noastra.

Palaria este un obiect, un accesoriu vestimentar care acopera capul. Poate fi purtata ca protectie impotriva elementelor naturii, din motive ceremoniale, religioase sau ca un accesoriu de moda. In trecut, palariile erau un indicator al statutului social. In armata, acestea pot arata nationalitatea, ramura de serviciu militar, gradul si / sau regimentul. Cateva palarii au functie protectiva. Exemple sunt castile dure folosite de constructori pe santiere sau de mineri sau palariile de soare care protejeaza capul si umerii impotriva razelor solare puternice. Unele palarii sunt purtate in scopuri ceremoniale, cum sunt tocile academice folosite la absolvire. Alte palarii sunt purtate de membrii unei anumite profesii precum palariile (bonetele) de bucatar, sau palarii cu functii religioase precum turbanul musulmanilor.

Istoria palariei

Una dintre primele imagini a unei palarii apare intr-o pictura dintr-un mormant din Theba care prezinta un barbat purtant o palarie conica de paie. Alte palarii timpurii sunt: pileus, o simpla caciula, boneta frigiana purtata de sclavii din Grecia si Roma si petasos-ul grecesec, prima palarie cunoscuta cu cozoroc. Femeile purtau voaluri, esarfe, glugi sau bonete.

In Evul Mediu palariile erau un indicator al statutului social si erau folosite de anumite grupuri. La Al Patrulea Consiliu de la Lateran din anul 1215 evreii au fost obligati sa se identifice prin purtarea acelor bonete, palarii iudeice care ii marcau ca si tinte pentru antisemism. Palariile erau, de fapt, galbene si erau fie cu varf, fie patrate. In aceeasi perioada, femeile purtau de la simple esarfe pana la elaboratele henine si reprezentau statutul social.

In prima jumatate a secolului XIX, femeile purtau bonete care au devenit gradat tot mai mari, decorate cu bentite, flori, pene si alte ornamente. Pana la sfarsitul secolului mai multe stiluri au fost introduse printre acestea palarii cu boruri late si coroane plate sau tocile. La mijlocul anilor 1920, cand femeile au inceput sa-si tunda parul scurt, acestea au ales sa poarte palarii care le ofereau impresia unui cap marit, asemenea castilor.

Traditia purtarii palariilor la cursele de cai a inceput la “Royal Ascot” in Marea Britanie, care inca isi mentine un cod vestimentar strict. Toti oaspetii din Imprejurimile Regale trebuie sa poarte palarii. Aceasta traditie a fost adoptata si la alte evenimente similare precum “Kentucky Derby” din SUA.

Palariile extravagante au fost foarte populare in anii 1980, iar la inceputul secolului XXI, palariile viu colorate au revenit, odata cu un nou val de tinere modiste care au prezentat diferite creatii inclusiv palarii turban, palarii cu efect “trompe-l’oeil” si palarii inalte realizate din par uman. Unele din colectiile de palarii au fost denumite “sculpturi usor de purtat”. Multe vedete pop, precum Lady Gaga, poarta palarii pentru cascadorii de publicitate.

Colectia “Philippi” este o colectie de palarii religioase asamblata de un antreprenor german, Dieter Philippi, si este localizata in Kirkel. Colectia cuprinde peste 500 de palarii si este in prezent cea mai mare colectie de palarii clerice, ecleziastice si religioase din lume.

Acum ati aflat cine a inventat palaria si ce functii are aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.