Cine a inventat periuta de dinti electrica?

Cine a inventat periuta de dinti electrica?

Cine a inventat periuta de dinti electica
Cine a inventat periuta de dinti electica

Periuta de dinti electrica

V-ati intrebat vreodata cine a inventat periuta de dinti electrica? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul periutei de dinti electrice si de ce este recomandata de catre doctorii stomatologi.

Periuta de dinti electrica este o periuta de dinti ce foloseste putere electrica, de obicei primita de la o baterie, pentru a misca foarte rapid capul periutei, fie printr-o oscilatie fata-spate, fie printr-o rotatie.

Istoria periutei de dinti electrice

In Elvetia anului 1954, doctorul Philippe-Guy Woog a inventat prima periuta de dinti electrica denumita “Broxodent”. Periutele lui Woog au fost fabricate la inceput in Elvetia, ulterior in Franta, pentru compania “Broxo S.A.”. Dispozitivul trebuia conectat la o sursa de curent prin intermediul unui fir de curent. Periutele de dinti electrice au fost initial create pentru pacientii cu abilitati motorii limitate si pentru pacientii ortodontici (precum cei cu aparat dentar).

Periuta de dinti electrica “Broxo” a fost introdusa in SUA in anul 1959 de catre “E.R. Squibb and Sons Pharmaceuticals. Dupa introducerea pe piata, periuta a fost vanduta in SUA de Squibb sub numele de “Broxo-Dent” sau “Broxodent”. In anii 1980, Squibb a transferat linia de distributie a periutei celor de la “Somerset Labs”, divizia “Bristol Myers/Squibb”.

Periuta de dinti automata “General Electric” a fost lansata la inceputul anilor 1960. Era fara fir de curent, functiona pe baterii reincarcabile “NiCad”, dar, desi era portabila, era destul de voluminoasa, avand marimea a doua lanterne. Bateriile reincarcabile sufereau la acea vreme de efectul memoriei, astfel incepeau sa piarda rapid din capacitatea de incarcare. Periutele de dinti de la “General Electric” veneau la set cu un incarcatoare, dar majoritatea oamenilor le tineau conectate continuu la incarcatoare, ceea ce nu era indicat pentru durata de viata a bateriilor. Totodata, bateriile nu aveau o durata foarte lunga si erau sigilate in interiorul periutei, astfel trebuiau aruncate intregile unitati daca bateriile cedau.

Folosirea unui aparat cu cablu de curent in baie era problematica. Pana la inceputul anilor 1990, “Underwriter Laboratories” si “Canadian Standards Association” nu mai certificau aparatele cu cablu de curent destinate folosirii in baie. Producatorii au fost nevoiti sa foloseasca transformatoare mai vechi pentru a opera la voltaj mic periutele de dinti electrice.

Pana in anii 1990 existau probleme cu cetificarea de siguranta a proiectului original “Broxo”. Mai mult, periutele de dinti operate de baterii imbunatatite ofereau o competitie acerba. “Broxo S.A.” inca produce si vinde un model de voltaj mic, dar vizibilitatea publica a sa in SUA este limitata in fata mai marilor competitori precum modelele “Philips Sonicare” si “Braun Oral-B”.

Periutele de dinti electrice se pot clasifica in doua categorii in functie de tipul actiunii pe care il au: vibratii sau rotatii-oscilatii. La folosirea periutelor cu vibratii se recomanda o tehnica similara cu cea folosita cu o periuta manuala, iar pentru cele cu roatatii-oscilatii se recomanda o tehnica de spalare prin trecerea lenta peste dinti. Cele mai multe studii raporteaza o performanta medicala a periutelor de dinti electrice egala cu cele manuale, dar versiunea electrica poate fi mai comfortabila si cronometrul aditional si senzorii de presiune adaugate noilor periute incurajeaza un proces de spalare corect.

Acum ati aflat cine a inventat periuta de dinti electrica si de ce este recomandata aceasta inventie pentru o igiena personala corecta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.