Cine a inventat siretul?

Cine a inventat siretul?

Cine a inventat siretul

Cine a inventat siretulV-ati intrebat vreodata cine a inventat siretul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul siretului si ce importanta are siretul in vietile noastre.

Putem spune ca siretul este, de fapt, un sitem utilizat cel mai frecvent pentru a asigura strangerea pantofilor, baocancilor, cizmelor sau a altor obiecte de incaltaminte. Sireturile constau dintr-o percehe de snururi, unul pentru fiecare pantof, terminate cu niste capete rigide, din plastic sau metal, numite agleti. Siretul trece printr-o serie de gauri, bucle, carlige sau ochiuri situate pe fiecare parte a pantofului. Slabirea siretului permite introducerea sau scoaterea cu usurinta a piciorului din pantof, iar strangerea si legarea celor doua capete fixeaza piciorul in pantof si ofera siguranta si stabilitate.

Este dificil sa determinam istoria siretului, la fel cum nu putem determina istoria pantofilor. Dovezile arheologice despre modelele primitive de pantofi sunt foarte rare deoarece erau fabricate din materiale ce se dezintegrau intr-un timp relativ scurt. Pantoful “Areni-1” dateaza inca din anii 3500 i.Hr. si era fabricat din piele de animal cu sireturi fabricate tot din piele ce treceau prin niste ochiuri taiate in material. Pantofi mai complecsi erau putrati de “Otzi Omul Zapezii”. Acesta a trait in jurul anilor 3300 inaintea erei noastre, iar siterurile pantofilor erau fabricati din fibre de scoarta de tei. Muzeul din Londra are in custodie dovezi de modele de pantofi medievali, iar sireturile acestora sunt apropiate modelelor din zilele noastre, vazandu-se clar ca pantofii aveau, pe marginea sau pe mijlocul lor, ochiuri sau carlige prin care treceau sireturile.

Sireturile traditionale erau fabricate din piele, canepa, bumbac, iuta sau alte materiale din care se fabrica franghia. Sireturile moderne sunt fabricate din materiale sintetice, care sunt mai fine si aluneca mai usor si provoaca dezlegarea nedorita. Pe cealalta parte, sunt mai rezistente si nu se degradeaza usor in urma frecarii. Pompierii folosesc bocanci cu sireturi fabricate dintr-un material rezistent la foc numit Nomex.

Sireturile elastice fac legarea mai usoara si permit introducerea si scoaterea piciorului din pantof fara a le mai dezlega, acestea fiind o alegere populara printre copii, batrani si atleti. Capetii sau agletii sunt o parte esentiala a sireturilor, acestia nepermitand sireturilor sa se desire, iar trecerea prin ochiuri sau gauri fiind mai usoara.

S-au creat diferite metode de legare a sireturilor cu beneficii functionale specifice cum ar fi strangerea mai rapida sau mai usoara, legare mai sigura, comfortabilitate, preventia alunecarii piciorului, folosirea a unei bucati mai lungi sau mai scurte de siret si bineinteles, specifice pentru fiecare tip de pantofi.

Imaginea pantofilor este importanta, iar sireturile ajuta foarte mult. Diferite culori, lungimi, mai late sau mai inguste, sireturile completeaza aspectul exterior al pantofilor. Au aparut si accesorii pentru sireturi: carlige personalizate, talismane sau medalioane prinse de sireturi, culori personalizate, toate imbogatind aspectul si farmecul pantofilor.

In zilele noastre siretul se foloseste la majoritatea incaltamintelor si nu numai, fiind de folos in orice imprejurare in care este nevoie de o legare a unui material sau a unui obiect. Acum stiti cine a inventat siretul si de ce sunt atat de populare in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.