Cine a inventat stiloul ?

Cine a inventat stiloul ?

Inventatorul stiloului
Cine a inventat stiloul

Istoria stiloului

Un obiect pe care cu totii il folosim este stiloul. Elevii sunt invatati la scoala sa scrie cu acesta, iar cei mari il folosesc cu incredere pentru documente oficiale sau pentru a pune pe hartie diferite idei. Cand ne intrebam cine a inventat stiloul, cu siguranta trebuie sa fim pregatiti pentru mai multe raspunsuri diferite. Pentru a cunoaste cine este inventatorul stiloului, trebuie sa cunoastem si povestea acestei inventii si prin ce modificari a trecut de-a lungul anilor.

Stiloul este un instrument de scris ce foloseste cerneala pentru a aplica pe o suprafata, de obicei hartia. Acesta inmagazineaza un rezervor intern de unde penita primeste cerneala necesara pentru a scrie. Acest proces este, de fapt, o combinatie de gravitatie si actiune capilara.

Cea mai timpurie consemnare a unui stilou dateaza din secolul al X-lea. Qadi al-Nu’man al-Tamimi a relatat in scrierea sa “Kitab al-Majalis wa ‘l-musayarat” ca in anul 973, califul Maghreb-ului, Ma’ad al-Mu’izz, a cerut un stilou care nu pateaza mainile si hainele. Mai tarziu, a primit un stilou atasat la un rezervor cu cerneala care putea fi tinut si invers fara a avea scurgeri. Din nefericire, nu se cunosc detaliile privind constructia, mecanismul sau operarea acestui stilou si nici un exemplar nu a supravietuit.

Cele mai folosite instrumente de scris cu cerneala inaintea secolului al XIX-lea, erau penele de gasca. Acestor pene groase, ce tineau locul stilourilor, li se inmuia coada in cerneala pentru a se putea scrie cu ele, dupa care trebuiau reimbibate in cerneala.

In Europa secolului XVII ar fi existat o forma de stilou cu un rezervor de cerneala. O revista de la acea vreme, “Deliciae Physico-Mathematicae”, relateaza ca inventatorul german, Daniel Schwenter, a descris un stilou realizat din doua pene. O pana se folosea pentru depozitarea cernelii si era tinuta in interiorul celeilalte pene. Cerneala era sigilata in interiorul penei cu ajutorul unui dop de pluta si curgea printr-un mic orificiu din varful penei pana la punctul de scriere.

Inventatorul Petrache Poenaru, a inventat primul stilou cu pompita. Valcean la origine, Poenaru a primit un patent pentru inventia lui pe data de 25 mai 1827, pe cand era student la Paris. Pentru inventia sa, romanul a folosit un rezervor realizat din pana de lebada. Lewis Waterman a patentat primul stilou practic in 1884. El a preluat ideea lui Poenaru si a realizat un stilou care se putea umple prin intermediul penitei, producand si un flux mai sigur de cerneala. Waterman s-a bucurat de un succes imens si a ramas lider pe piata stilourilor pana la inceputul anilor 1920.

Instrumentele de scris proiectate pentru a transporta propria furnizare de cerneala, au existat, in principiu, cu 100 de ani inainte ca Waterman sa isi ia brevetul. De exemplu, cel mai vechi stilou cunoscut si astazi a fost proiectat de un francez pe nume M. Bion ce dateaza din 1702. Peregrin Williamson, un cizmar din Baltimore, a primit primul patentat american pentru un stilou in 1809. John Scheffer a primit un brevet britanic in 1819 pentru stiloul din metal care era jumatate pana, jumatate stilou si a incercat sa-l fabrice in masa. John Jacob Parker a patentat primul stilou cu auto-umplere in 1831. Cu toate acestea, primele modele de stilouri au fost afectate din cauza scurgerilor de cerneala si a altor esecuri care le-a lasat nepracticabile si greu de vandut.
Toate stilourile contin un rezervor intern de cerneala. Diferitele moduri in care rezervoarele umplute s-au dovedit a fi una dintre zonele cele mai competitive din industria stilourilor. Cele mai vechi stilouri din sec. 19 utilizau pipeta. Din 1915 , cele mai multe stilouri aveau un sac de cauciuc moale si flexibil cu auto-umplere ca un rezervor de cerneala. Pentru alimentarea acestor stilouri, rezervoarele erau stoarse de o placa interna, apoi penita stiloului a fost introdusa intr-o sticla cu cerneala, iar presiunea de pe placa interna era eliberata, astfel incat sacul de cerneala sa se umple dintr-o singura alimentare proaspata cu cerneala.

Primul brevet pentru un sistem cu cartus sau patron de cerneala pentru stilou a fost completat in anul 1890. La inceputul secolului XX, cartusele erau fabricate din sticla si nu avea mare trecere la public, dar acest concept a devenit popular dupa introducerea cartuselor din plastic, prima data prezentat de Waterman in anul 1953.

In zilele noastre, stiloul este tratat, adesea, ca un obiect de lux si, uneori, ca un simbol al pozitiei sociale. Stiloul poate servi ca un instrument de scris zi-de-zi, dar este vazut de multi ca un obiect de mare clasa, multi colectionari tinandu-le in cutii speciale pentru pastrarea in siguranta a acestora.

Acum stiti cine a inventat stiloul si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.