Cine a inventat tramvaiul?

Cine a inventat tramvaiul?

Cine a inventat tramvaiul
Cine a inventat tramvaiul

Trmvaiul

Un tramvai este un vehicul feroviar ce ruleaza pe sine de-a lungul strazilor urbane sau, uneori, pe strazi exclusive sparate. Tramvaiele sunt actionate de electricitate, fiind cele mai comune tipuri de tramvaie din istorie. Totusi, tramvaiele au fost folosite in zonele urbane inainte de adoptia universala a electricitatii, astfel, metodele celelalte de operare le vom discuta in cele ce urmeaza.

Istoria tramvaiului

Primul tramvai a fost realizat la “Swansea and Mumbles Railway” din sudul Tarii Galiilor din Regatul Unit. La inceput a fost tras de cai, apoi a avansat fiind miscat de puterea aburului si ulterior de puterea electrica. Actul Cailor Ferate Mumbles a trecut de Parlamentul Britanic in anul 1804 , iar primul tramvai a inceput sa circule in anul 1807.

Aproximativ 30 de ani mai tarziu au fost construite si dezvoltate primele tramvaie din SUA. Primul tramvai din SUA a aparut pe data de 26 noiembrie 1832 pe Calea Ferata New York si Harlem. Garniturile au fost proiectate de catre John Stephenson din New Rochelle, New York si au fost construite la compania sa din New York. In anul 1835 au aparut tramvaiele in New Orleans, Louisiana, aceasta fiind cel mai vechi sistem de transport feroviar urban din lume cu operare continua. Aceste tramvaie timpurii foloseau cai si uneori catari, de obicei in echipe de cate doi. La mijlocul anilor 1880 in SUA existau 415 companii de transport public ce operau peste 9600 de kilometri de sine si transportau 188 de milioane de pasageri anual folosind tramvaiele trase de cai.

In Romania primul oras care a introdus tramvaiul tras de cai, totodata si primul tramvai din tara, este Timisoara. In anul 1867 a fost inaugurata prima linie de tramvai din oras si din tara.

Primele tramvaie mecanice au fost actionate de puterea aburului. In principiu au existat doua tipuri de tramvaie cu aburi. Primul si cel mai comun avea o locomotiva mai mica – asemenea unui mic tren. Sisteme cu astfel de tramvaie cu aburi au existat in Christchurch (Noua Zeelanda), Sydney (Australia), Munchen (Germania) si in alte tari. Locomotivele au suferit unele schimbari pentru a le face adecvate pentru circulatia pe strazile zonelor rezidentiale. Rotile si alte parti mobile ale masinariei au fost ingradite din motive de siguranta si pentru a face locomotiva mai silentioasa. Au fost luate masuri pentru a preveni emisia viibila de fum sau aburi, astfel ca s-a folosit mai mult cocs in loc de combustibil. Celalalt tip de tramvai avea motorul cu aburi implementat in corpul tramvaiului. Cel mai notabil sistem de transport care a adoptat acest tip de tramvai este cel din Paris. Tramvaiele proiectate de francezi au operat si in Rockhampton din statul australian Queensland, intre anii 1909 si 1939. O problema majora a acestui tip de tramvai a fost spatiul limitat pentru motor, astfel ca aceste tramvaie aveau adesea putere scazuta.

Urmatorul sistem motiv pentru tramvaie a fost actiunea cablului. Tramvaiele erau tractate de-a lungul unei sine fixe de catre un cablu mobil. Puterea necesara pentru actionarea cablului era in mod normal furnizata de la o centrala de putere amplasata la o anumita distanta fata de vehicul. Primul tramvai tractat de cablu a fost testat in San Francisco in anul 1873.

Tramvaiele electrice au fost instalate pentru prima data in Sankt Petersburg, Rusia. Au fost inventate si testate de catre Fyodor Pirotsky in anul 1880. Aceste tramvaie foloseau un troleu sau un pantograf pentru a se alimenta electric de la firele suspendate de deasupra lor. Primul serviciu regulat de tramvaie electrice a fost introdus in mai 1881, in Lichterfelde, o suburbie a Berlinului.

Acest sistem de transport public urban este intr-o continua dezvoltare, cu noi tramvaie proiectate, dezvoltate si construite in multe orase din lume, toate fiind mai moderne, mai performante si mai fiabile decat cele anterioare.

Acum ati aflat cine a inventat tramvaiul si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.