Cine a inventat tutunul ?

Cine a inventat tutunul ?

Tutunul

Cine a inventat tutunulTutunul are o lunga istorie in America. Indienii  si Mayasii din Mexic au sculptat in piatra desene ce arata consumul de tutun. Aceste desene dateaza undeva intre 600-900 i.Hr. Tutunul a fost crescut de catre indienii americani inainte de  europenii care au venit din Anglia, Spania, Franta, Italia in America de Nord. In 1612 colonistii din prima colonie americana in Jamestown, Virginia au crescut tutunul pentru a castiga bani. Aceasta a fost principala lor sursa de bani. Tutunul a ajutat sa se plateasca pentru Revolutia Americana impotriva Angliei. De asemenea, primul presedinte al S.U.A a crescut tutun.

Prin 1800, multi oameni au inceput sa foloseasca cantitati mici de tutun, unii il mestecau altii il fumau ocazional rulat in tigare sau trabuc. In medie oamenii fumau aproximativ 40 de tigari pe an. Primele tigari comerciale au fost realizate in 1865 de catre Washington Duke la ferma lui de 300 de acri in Raleigh, Carolina de Nord. Tigarile lui rulate au fost vandute la soldatii de la sfarsitul razboiului civil. Fumatul a devenit larg raspandit in 1881 asa ca James Bonsack a inventat automatul de tigari. Automatul de tigari Bonsack putea face 120.000 de tigari pe zi. El a intrat in afaceri  cu fiul lui Washington Duke , James „Buck” Duke. Ei au construit o fabrica si au produs  10 milioane de tigari in primul an si aproximativ un miliard de tigari cinci ani mai tarziu. Primul brand de tigari  a fost ambalat intr-o cutie cu carti de baseball si sa numit Duke of Durham. Buck Duke si tatal sau au dat drumul la prima companie de tutun din S.U.A care au numit-o American Tobacco. A fost cea mai mare si cea mai puternica companie de tutun pana la inceputul anilor 1900. In 1902, compania Philip Morris a venit cu brandul Marlboro. Ei vindeau tigari in principal la barbati. Totul sa schimbat in timpul primului razboi mondial (1914-1918) si al doilea razboi mondial(1939-1945). Soldatii de peste mari au primit tigari gratuite in fiecare zi. Productia interna a crescut si tigarile au inceput sa fie comercializate si la femei. Mai mult decat oricare raboi , al doilea razboi mondial a adus o mare independenta pentru femei. Multe dintre ele mergeau la munca si au inceput sa fumeze pentru prima data in timp ce sotii lor erau plecati departe.

In 1944 productia de tigari a crescut pana la 300 de miliarde  pe an. Oamenii de serviciu au primit aproximativ 75% din toate tigarile produse. Razboaiele au fost bune pentru industria tutunului, incepand cu al doilea razboi mondial au existat 6 companii gigant in SUA , ele sunt Philip Morris, RJ Reynolds, American Brands, Lorillard, Brown & Wiliamson si Liggett & Myers (numit acum grupul Brooke). Ei fac milioane  de dolari din vanzarea tigarilor in SUA si peste tot in lume. In 1964 Surgeon General al SUA ( medic sef de tara), a scris un raport despre pericolele tutunului. El a spus ca nicotina si gudronul din tigari duce la cancer pulmonar. In 1965, Congresul SUA a adoptat o lege ca fiecare pachet de tigari sa aibe etichete de avertizare.

In anii 1980, companiile de tutun au venit cu noi marci de tigari , cu filtre imbunatatite care sa stopeze din gudron si nicotina pentru reducerea temerilor clientilor. Fiecare companie a produs si a vandut mai multe branduri de tigari. In 1984 , Congresul a adoptat o lege numita Legea Educatiei pentru fumatori. La fiecare 3 luni companiile care produceau tigari trebuia sa schimbe etichetele de avertizare pe pachetele de tigari.

De la 1980 guvernele locale, de stat, federale si companiile private au inceput sa ia masuri pentru a restrictiona fumatul in locuri publice. Etichetele de avetizare au fost primul pas. Companiile de tutun nu putea sa faca reclama la televizor sau radio. Este o lege care a fost adoptata de Congres in 1971. Din 1990, companiile aeriene au interzis fumatul in timpul zborurilor de avion , care sunt de 6 ore sau mai putin. Taxele de stat pe tigari au crescut.

Acum stiti cine a inventat tutunul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.