Cine a inventat uscatorul de par?

Cine a inventat uscatorul de par?

Cine a inventat uscatorul de par
Cine a inventat uscatorul de par

Istoria uscatorului de par

V-ati intrebat vreodata cine a inventat uscatorul de par? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul uscatorului de par si cum a devenit aceasta inventie nelipsita din casele oricarei persoane.

Uscatorul de par este un dispozitiv eletrcomecanic realizat pentru a sufla aer rece sau cald asupra parului umed cu scopul de a accelera evaporarea particulelor de apa si de a usca parul. Uscatoarele de par permit un control mai bun asupra formei si stilului parului, prin accelerarea si controlul formarii temporare de legaturi de hidrogen in interiorul fiecarei suvite. Aceste legaturi sunt foarte puternice, dar sunt temporare si sunt extrem de vulnerabile la umiditate.

Inainte de aparitia uscatorului de par se obisnuia ca barbatii si femeile sa foloseasca aspiratorul pentru a-si usca parul. De fapt, modelul original al uscatorului de par, inventat in anul 1890 de catre Alexander Godefroy, a fost inspirat din design-ul aspiratorului. Godefroy a inventat uscatorul de par cu casca pentru a-l utiliza in salonul sau din Franta. Uscatorul nu era portabil si nici nu putea fi tinut in mana, ci persoanele trebuiau sa stea sub aparat. Casca era, de fapt, o cupola de plastic ce se plasa peste capul persoanei, iar aerul cald era suflat prin micile orificii din interiorul cupolei si usca parul uniform. Aceste uscatoare de par cu casca se mai gasesc si astazi in saloanele de infrumusetare si frizerii.

Primul uscator de par in America a fost patentat de catre inventatorul Gabriel Kazanjian in anul 1911. Uscatoarele de par intr-o forma ce putea fi tinuta in mana, nu au aparut pe piata pana in jurul anului 1915, acest lucru datorandu-se inovatiilor aduse de cei de la “National Stamping and Electricworks” si, mai tarziu, de cei de la “US Racine Universal Motor Company” si “Hamilton Beach Co.”. Chiar si in anii 1920, noile uscatoare de par erau destul de grele (aprox 1 kg) si erau dificil de operat. Mai aveau si unele pericole de supraincalzire si electrocutie si erau capabile sa produca doar 100 W de caldura, tinand cont ca uscatoarele de par moderne produc in medie 2000 W de caldura, deci dura mai mult pentru ca parul sa se usuce.

Din anii 1920, dezvoltarea uscatorului de par s-a axat mai mult pe imbunatatirea producerii de caldura, exteriorului cat mai usor si schimbarea materialelor. De fapt, mecanismul uscatorului nu a avut schimbari majore de la inceputurile sale, schimbare de importanta mai mare fiind trecerea la plastic pentru a-l face mai usor. In anii 1960 au fost introduse motoare electrice mai performante si imbunatatiri ale plasticului, iar in anii 1970 au fost introduse noi mecanisme de siguranta.

In anii 1950 au fost introduse pentru consumatori doua uscatoare de par in afara de cele tinute in mana. Uscatorul de par boneta era o cutie portabila ce se conecta la o boneta de plastic cu ajutorul unui tub. Boneta se punea pe capul persoanei si usca parul uniform. Celalalt uscator de par este casca de uscat parul. Asemanatoare inventiei lui Alexander Godefroy, casca era realizata dintr-un plastic dur si avea acelasi principiu de functionare ca boneta, dar la o putere mult mai mare. Castile de uscat sunt cel mai frecvent vazute in saloanele de infrumusetare din zilele noastre.

Uscatorul de par a devenit un obiect nelipsit din casele oamenilor si este un dispozitiv de baza in frizerii si in saloanele de infrumusetare.

Acum ati aflat cine a inventat uscatorul de par. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.