Cine a inventat vopseaua?

Cine a inventat vopseaua?

cine a inventat vopseaua

cine a inventat vopseauaStarea noastra este de multe ori influentata de culorile din jur. De multe ori avem stari pozitive in locuri colorate sau ne simtim mai sumbri in locuri inchise la culoare sau cu nuante de nergru sau gri. In casele noastre facem posibil sa avem o stare cat mai pozitiva cu ajutorul vopselei. Si nu numai acasa, ci si la locul de munca sau in locurile publice se doreste sa se pastreze acea stare pozitiva. Pe langa pozitivitate, si estetica unui loc este foarte importanta. Vopseaua face aceste lucruri posibile. Ofera unui loc, unei incaperi coloritul dorit si ofera acea stare pozitiva pe care o dorim. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat vopseaua? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul vopselei si care este povestea inventarii acesteia.

Vopseaua este orice compozitie lichida, lichiefiabila sau mastica care, dupa aplicarea pe un obiect intr-un strat subtire, se solidifica. Este cel mai frecvent folosita pentru a proteja, a da culoare sau pentru a oferi textura obiectelor. Vopseaua poate fi achizitionata in diferite culori si tipuri si este depozitata, vanduta si aplicata sub forma lichida, dar se usuca si se solidifica.

Nu se cunoaste cu exactitatea cine a inventat vopseaua, dar stim ca arheologii din Africa de Sud au raportat in 2011, ca au descoperit un amestec pe baza de ocru fabricat de om, vechi de 100 000 de ani, ce ar fi putut fi folosit ca vopsea. S-au descoperit picturi rupestre desenate cu ocru rosu sau galben, hematit, oxid de mangan sau carbune, realizate de primii Homo Sapiens in urma cu 40 000 de ani.

Peretii antici vopsiti din Dendera, Egipt, ce au fost expusi elementelor naturii, poseda inca o culoare stralucitoare, la fel de vie ca atunci cand au fost pictati in urma cu 2000 de ani. Egiptenii amestecau culorile cu o substanta cleioasa si le aplicau separat fara sa se amestece intre ele. Se pare ca au folosit sase culori: alb, negru, albastru, rosu, galben si verde.

In anul 1718, Marshal Smith a inventat “Masina sau motorul de macinat culori”. Nu se cunoaste exact modul in care aceasta functioneaza, dar a fost un dispozitiv care a crescut dramatic eficienta de macinare a pigmentului. La scurt timp, compania “Emerton si Manby” au facut publicitate la vopsele la preturi foarte mici care au fost macinate cu o tehnologie ce economiseste forta de munca.

La inceputul Revolutiei Industriale, vopselele erau macinate in uzine alimentate prin forta aburului si s-a descoperit un derivat alb al oxidului de zinc ca alternativa la pigmenti bazati pe plumb. Zugravitul interior a devenit un lucru normal in secolul al XIX-lea, atat din motive decorative, cat si pentru ca vopseaua a fost eficace in prevenirea umezelii si igrasiei. De asemenea, uleiul de in a fost folosit tot mai des drept un liant ieftin.

In anul 1866, compania “Sherwin-Williams” s-a deschis in SUA ca un producator de vopsele si au inventat o vopsea ce se putea folosi direct din cutie fara a mai fi preparata.

Nu a fost pana in timpul celui De-al Doilea Razboi Modial, cand din pricina lipsei de ulei de in, au fost inventate linate din rasini artificiale sau alchide. Erau ieftine si usor de preparat, iar culoarea era mai durabila.

Desi este inflamabila si contine compusi organici volatili, vopseaua este o substanta foarte populara si foarte folositoare. Trebuie sa citim cu grija instructiunile de pe cutie si sa nu lasam copiii sa umble cu vopseaua. In SUA, reglementarile de mediu au condus la dezvoltarea vopselelor fara compusi organici volatili si aceste inovatii vor inlocui toate vopselele.

Acum ati aflat cine a inventat vopseaua si care este povestea aparitiei acesteia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.