Cine a inventat esarfa?

Cine a inventat esarfa?

Cine a inventat esarfa
Cine a inventat esarfa

Originea esarfei

Un accesoriu des folosit de noi pentru a ne proteja de frig sau vant este esarfa. Totusi, daca ati purtat acest accesoriu cel putin o data in viata, nu v-ati intrebat cine a inventat esarfa? Nu ati avut curiozitatea de a afla cine este cel care a venit cu ideea de a inventa un accesoriu ce ofera un plus de stil si este totodata si foarte util? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul esarfei si ce importanta are aceasta inventie pentru noi oamenii.

Esarfa este un material textil folosit ca obiect de imbracaminte, purtat in jurul gatului care, pe langa functia sa estetica, este destinata sa protejeze zona gatului de frig sau vant. In general, esarfa este un dreptunghi alungit realizat dintr-un material textil (bumbac, lana, matase etc.) cu care se infasoara gatul sau se poarta pe umeri. Forma si dimensiunile deosebesc esarfa de fular si de cravata.

Una din originile esarfei este Roma Antica, unde se folosea, mai degraba, pentru a se mentine curati decat pentru a le tine de cald. Aceste esarfe se numeau “sudarium”, traducerea din latina insemnand “material pentru transpiratie”, iar romanii le foloseau pentru a-si sterge transpiratia de pe gat si de pe fata cand era foarte cald. La inceput, doar barbatii purtau esarfele in jurul gatului sau prinse la curele. Ulterior, au inceput si femeile sa poarte esarfe fabricate din alt material decat lana, casmir sau matase, iar de atunci, esarfa a devenit un accesoriu de moda printre femei.

Istoricii cred ca esarfele erau purtate pentru a se diferentia rangul razboinicilor chinezi in perioada dominatiei Imparatului Cheng. De asemenea, in Croatia secolului XVII, soldatii purtau esarfe pentru a se diferentia rangul. Diferenta era ca ofiterii purtau esarfe fabricate din matase, pe cand celelalte ranguri purtau esarfe din bumbac. Aceste esarfe erau, de fapt, stramosii cravatelor.

Esarfa a devenit un adevarat accesoriu de moda la inceputul secolului al XIX-lea pentru ambele genuri. Pana la mijlocul secolului XX, esarfele au devenit unele dintre cele mai esentiale si versatile accesorii de imbracaminte.

Vedetele au obiceiul de a oferi un impuls in lumea modei, iar esarfele au cunoscut o perioada de renastere in ultimii ani, datorita noilor tendinte in moda lansate de vedetele de televiziune.

Esarfele nu sunt folosite doar ca accesorii de moda, ci au si anumite functii religioase, militare sau sportive. In unele religii, traditia cere ca podoaba capilara a femeii sa fie acoperita cu o esarfa. Soldatii din armata americana sau din alte unitati militare americane poarta esarfe cu insemnele, culorile sau stilul de camuflaj al ramurii de serviciu impreuna cu diferite uniforme. In lumea fobalului, esarfele colorate au devenit un accesoriu important pentru suporterii echipelor din lumea intreaga.

Purtate de adulti, adolescenti si copii, de femei si barbati, de fete si baieti, esarfele au devenit, de-a lungul anilor, accesorii de neinlocuit pe perioade mai reci si nu numai. Din aspecte religioase, militare, sportive sau doar ca un accesoriu de moda, esarfa a castigat o popularitate foarte mare si a reusit sa capteze imaginatia designer-ilor pentru noile lor colectii de moda si pentru stabilirea noilor tendinte.

Acum ati aflat cine a inventat esarfa si cum si-a castigat aceasta inventie popularitatea printre oameni. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.