Cine a inventat acupunctura?

Cine a inventat acupunctura?

Acupunctura
Acupunctura

Acupunctura – o optiune terapeutica

Acupunctura (din latina, “acus – ac” si “punctura – a intepa, a puncta”) este o forma de medicina alternativa si o componenta cheie din Medicina Traditionala Chinezeasca, ce presupune inserarea in corp a unor ace foarte subtiri in asa-numitele puncte de acupunctura. Poate fi asociata cu aplicarea caldurii, a presiunii sau a luminii laser pe aceleasi puncte. Acupunctura este adesea folosita pentru a trata dureri, dar se foloseste si pentru o varietate de conditii. Exista o gama larga de abordari a acupuncturii, care implica filozofii diferite. Teoria si practica medicinei traditionale chinezesti nu sunt bazate pe cunostinte stiintifice, acupunctura fiind descrisa ca un tip de pseudostiinta.

Este o metoda sigura atunci cand este realizata de un practicant instruit, cu experienta, care foloseste o tehnica buna, cu ace curate, sterile si de unica folosinta. Daca este aplicata corespunzator, acupunctura are o rata foarte mica de efecte adverse, adesea minore. Pentru a evita efectele adverse, este recomandat ca acupuncturistii sa fie indeajuns de antrenati pentru a reduce riscurile.

Istoria acupuncturii

Este una dintre cele mai vechi practici din Medicina Traditionala Chinezeasca. Multi istorici considera ca aceasta practica a inceput in China, desi exista unele conflicte asupra originii acesteia. Academicienii David Ramey si Paul Buell au spus ca data exacta cand a aparut acupunctura depinde de gradul de datare a textelor antice si de interpretarea a ceea ce reprezenta acupunctura.

Potrivit unui articol din “Rheumatology”, prima documentare despre un sistem organizat de diagnostic si tratament pentru acupunctura a fost in “Clasicul despre Medicina Interna a Imparatului Galben (Huangdi Neijing)” ce dateaza din jurul anului 100 i.Hr. Ace de aur si argint, din anul 100 i.Hr., au fost descoperite in mormantul lui Liu Sheng care sunt considerate a fi cele mai tmipurii dovezi despre acupunctura, desi nu este clar care a fost scopul acestor ace. Potrivit doctorului Plinio Prioreshi, cea mai veche consemnare despre acupunctura se afla in scrierea “Shih-Chi (Consemnarea Istoriei)” scrisa de un istoric in jurul anului 100 i.Hr. Se considera ca aceasta scriere a documentat ce practica a fost stabilita in acea perioada.

Teorii alternative ale originii acupuncturii

Pe corpul mumificat de 5000 de ani al lui Otzi Omul Gheturilor s-au gasit 15 grupe de tatuaje, majoritatea fiind localizate in puncte ale corpului unde acele de acupunctura sunt folosite pentru a trata problemele de spate sau abdominale. Autopsia a dovedit ca Otzi chiar suferea de astfel de probleme. “Manualul Oxford al Istoriei Medicinei” spune ca aceasta teorie este “speculativa”. Se considera ca este improbabil ca acupunctura sa fi fost practicata inainte de anul 2000 i.Hr. Semnele tatuate pe corpul lui Otzi Omul Gheturilor sunt vazute de unii experti ca un tratament asemanator acupuncturii a fost folosit in Europa in urma cu cinci milenii.

Acupunctura ar fi putut fi practicata in perioada Erei Neolitice, aproape de sfarsitul Epocii de Piatra, folosind pietre ascutite numite “Bian shi”. Multe texte chinezesti denumesc aceste pietre ascutite “plen”, insemnand “sonde de piatra” si care ar fi putut fi folosite in scopuri de acupunctura. Textul medical chinezesc, “Huangdi Neijing”, indica faptul ca pietrele ascutite ar fi fost folosite la acea vreme pentru a trata boli de pe suprafata corpului sau aflate in imediata apropiere a acesteia, probabil si din cauza ca pietrele puteau penetra corpul doar la adancimi mici. Totusi, este mai plauzibil ca pietrele ascutite sa fi fost folosite pentru alte scopuri medicale, precum deschiderea abceselor.

Potrivit istoricilor Lu Gwei-djen si Joseph Needham, exista dovezi consistente care arata ca acupunctura ar fi inceput in jurul anului 600 i.Hr. Unele hieroglife si pictografii din acea era sugereaza ca se practicau acupunctura si termopunctura. Totusi, cei doi au spus ca este putin probabil ca un ac putea fi realizat din materialele disponibile in China in acea perioada. Este posibil ca bronzul sa fi fost folosit pentru acele de acupunctura timpurii. Cositorul, cuprul, aurul si argintul sunt alte posibilitati, desi sunt considerate putin probabile sau au fost folosite in putine cazuri. Un articol din “Rheumatology” relateaza ca absenta oricarei mentionari despre acupunctura in documentele gasite in mormantul lui Ma-Wang-Dui, ce dateaza din 198 i.Hr., duce la explicatia ca acupunctura nu a fost practicata inca pana in acea perioada.

Dezvoltarea in China

In prima jumatate a secolului I d.Hr. acupuncturistii au inceput sa promoveze credinta ca eficacitatea acupuncturii era influentata de perioada zilei sau a noptii, de ciclul lunar si de anotimp. Au existat diferite sisteme de credinta care se bazau pe un numar de corpuri sau elemente celestiale si pamantesti care se rotesc si se aliniaza numai in anumite momente.

In secolul I, multe din primele carti despre acupunctura au fost publicate si acupuncturisti experti au inceput sa apara. Acupunctura a devenit mai bine inradacinata in China odata cu imbunatatirile in hartie ce a dus la publicarea mai multor carti de acupuntura.

Declinul si recastigarea popularitatii

La sfarsitul dinastiei Song (anul 1279), acupunctura si-a pierdut statutul si a devenit tot mai rara in urmatoarele secole, fiind asociata cu profesii mai putin prestigioase precum alchemia, shamanismul sau termopunctura. Mai mult, in secolul XVIII rationalitatea stiintifica a devenit mai populara decat credintele traditionale. Pana in anul 1757, o carte despre istoria medicinei chinezesti a numit acupunctura ca fiind o “arta pierduta”.

In China, acupunctura si-a recastigat popularitatea in anul 1949 cand Mao Zedong a preluat puterea si a cautat sa unifice tara sub valorile sale culturale traditionale. Tot in aceeasi perioada mai multe practici orientale au fost consolidate sub numele de Medicina Traditionala Chinezeasca.

In Regatul Unit, un total de patru milioane de tratamente cu acupunctura au fost administrate in anul 2009. Acupunctura este folosita in majoritatea clinicilor din Regatul Unit. In Australia s-a estimat ca unul din zece adulti au folosit acupunctura in anul 2004. In 2007 aceasta tehnica a crescut cu 20% in Germania.

Acum ati aflat cine a inventat acupunctura si de ce a ramas o metoda inca foarte practicata pentru tratarea durerilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.