Cine a inventat painea?

Cine a inventat painea?

Cine a inventat painea
Cine a inventat painea

Istoria painii

V-ati intrebat vreodata cine a inventat painea? Ei bine, haideti sa descoperim impreuna cine este inventatorul painii si cat de importanta este aceasta inventie pentru alimentatia noastra.

Painea este aliment de baza produs din aluat preparat din faina, apa si drojdie si copt pe vatra sau in cuptor. Pentru obtinerea unui anumit tip de paine, se adauga si alte ingrediente. De-a lungul istoriei, painea a fost foarte populara si este una dintre cele mai vechi alimente ale umanitatii.

S-au gasit dovezi in Europa ce constau in urme de amidon pe pietre, preparat din radacini de plante ce dateaza de acum 30 000 de ani. Este posibil ca in acea perioada sa se fi intins amidonul extras din plante pe pietre si pus deasupra unui foc, realizandu-se astfel o forma primitiva a painii.

In cavoul unui faraon egiptean care a domnit cu 3000 de ani inaintea erei noastre, au fost gasite desene pe pereti cu un aliment asemanator painii.

Au existat mai multe surse de dospire a painii in antichitate. Galii si ibericii foloseau spuma de la bere pentru a produce o forma de paine “mai usoara” decat celelalte civilizatii. Popoarele ce beau vin in loc de bere, foloseau o pasta preparata din faina si suc de struguri ca o forma de drojdie. Cea mai comuna sursa de dospire era o bucata de aluat ramasa din ziua anterioara pentru prepararea aluatului din ziua respectiva.

Painea a devenit cu timpul si o moneda de schimb. Astfel, un muncitor era platit cu paine pentru ziua de munca.

In anul 1961 a aparut procesul de preparare a painii “Chorleywood”, ce consta in amestecarea mecanica intensa a aluatului pentru a reduce dramatic perioada de fermentare si timpul pentru producerea unei paini. Acest proces, astazi folosit in marile fabrici de paine din intreaga lume, a permis ca productia de paine rapida si la costuri reduse. Totusi, au existat critici la adresa efectului asupra valorii nutritionale.

Astazi, painea se gaseste sub forme diferite in fiecare tara. Italienii se mandresc cu croissantul, francezii au bagheta, turcii au lipia si germanii se mandresc cu painea lor neagra.

Painea este un aliment benefic si gustos, la vederea caruia poftim cu totii. Aceasta are o contributie nutritionala importanta in orice regim alimentar si poate fi consumata cu incredere la orice masa.

Acum ati aflat cine a inventat painea si cat de popular a devenit acest aliment de-a lungul istoriei. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.