Cine a inventat covrigul?
Un covrig este un tip de paine coapta produs din aluat, adesea realizat in forma de nod. Este originar din Europa, iar forma traditionala a unui covrig este asemanatoare unei bucle. Cel mai popular condiment folosit pentru asezonarea covrigului este sarea, alte asezonari fiind zaharul, ciocolata, glazurile, seminte si/sau nucile.
Istoria covrigului
Exista numeroase discutii despre originea covrigilor, de asemenea si despre originea numelui, majoritatea istoricilor fiind de acord ca au fost inventati de catre calugarii germani. Potrivit lucrarii “Istoria Stiintei si a Tehnologiei”, scrisa de Bryan Bunch si Alexander Hellemans, se considera ca in anul 610 un calugar italian a inventat covrigii drept rasplata pentru copiii care invatau rugaciunile. Acesta numea micile fasii de aluat copt, incolacite pentru a se asemana cu mainile incrucisate piept, “Pretiola” (mici recompense). O ilustratie din secolul XII, “Hortus deliciarum”, din Alsacia ar putea fi prima imagine a unui covrig.
O alta sursa localizeaza inventia intr-o manastire din sudul Frantei. Covrigul cu bucle ar mai putea avea legaturi cu painea greceasca in forma de inel, derivata de la painea folosita la slujbe in manastiri acum o mie de ani. In Germania exista povesti care relateaza ca inventia covrigilor a fost a brutarilor disperati tinuti captivi de catre conducatorii local.
Enciclopedia “Meyers Konversations-Lexikon” din 1905 suspecteaza originea covrigului odata cu interzicerea traditiilor pagane de copt, precum forma Crucii Soare, la Sinodul din Estinnes din anul 743. Covrigul ar fi aparut ca si un inlocuitor.
Covrigul a fost folosit drept emblema brutarilor si mai apoi a breslelor acestora din zonele sudice din Germania si s-au pastrat pana in secolul al XII-lea.
In Biserica Catolica, covrigii erau considerati ca avand o semnificatie religioasa datorita ingredientelor si a formei. Covrigii erau realizati dupa o retea simpla folosind faina si apa pentru a putea fi mancati pe perioada postului.
Asemenea gaurilor din mijlocul paini plate suedeze (ceea ce permitea agatarea lor pe sfori), buclele covrigilor ar fi putut servi unui scop practic. Spre exemplu, puteau fi atarnati pe bete, acestea fiind proiectate in sus de pe o coloana centrala. Un astfel de obicei se poate vedea intr-un tablou al pictorului Job Berckheyde realizat in jurul anului 1681.
Desi nu la fel de popular ca si printre germani si americani, covrigii cu bucle sunt cunoscuti si in alte tari europene si in alte tari din jurul lumii. In Cehia covrigul este cunoscut sub numele de “preclik”, in Finlanda ca si “viipurinrinkeli”, iar in Slovacia este numit “praclik”. Spaniolii, francezii, si italieni ii numesc “pretzel”, “bretzel” sau “brezel”, norvegienii si danezii il numesc “kringle”, polonezii ii spun “precel”, in maghiara si croata este numit “perec”, iar in sarba i se spune “pereca”. In Romania, covrigul este un aliment fast-food foarte popular in zonele urbane si, de asemenea, un cadou de sarbatori.
Indiferent de marime, forma sau asezonare, covrigul ramane in continuare un aliment delicios apreciat de toata lumea.
Va invitam in continuare sa urmariti o scurta istorie video a covrigului (aprox. 4 min.) :
Acum ati aflat cine a inventat covrigul si care este povestea acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts