Cine a inventat mustarul?

Cine a inventat mustarul?

Cine a inventat mustarul
Cine a inventat mustarul

Istoria mustarului

V-ati intrebat vreodata cine a inventat mustarul? Cine a inventat acel condiment atat de popular? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul mustarului si cum a devenit un condiment atat de popular.

Mustarul este un condiment realizat din semintele plantei de mustar. Semnintele sunt macinate si amestecate impreuna cu apa, sare, suc de lamaie sau alte lichide si, cateodata, cu diferite arome, pentru a crea o pasta sau un sos de culoare galbena spre maro.

Rabinul Shlomo Ytizchaki (cunoscut si ca Rashi) a relatat ca Abraham i-a servit pe ingerii care l-au vizitat cu limba de vitel si mustar.

Romannii sunt, probabil, primii care au experimentat prepararea mustarului ca un condiment. Acestia au amestecat suc de struguri nefermentat (must) cu seminte de mustar macinate si au realizat “must ars”. O reteta de mustar apare in cartea de retete romana, “Apicius” (cunoscuta si ca “De re coquinaria”), ce dateaza din secolele IV-V. Reteta descrie un amestec de seminte de mustar macinate, piper, chimen, leustean, seminte de coriandru, marar, telina, cimbru, oregano, ceapa, miere, otet, sos de peste si ulei. Acest amestec era folosit ca o glazura pentru frigarui de porc.

Cel mai probabil, romanii au exportat semninte de mustar galezilor, iar, pana in secolul X, calugarii din Saint-Germain-des-Pres din Paris au preluat cunostintele de preparare a mustarului si au inceput propria productie. Prima constatare in registrele regale a aparitiei producatorilor de mustar in Paris dateaza din 1292. In secolul al XIII-lea, orasul Dijon din Franta era deja recunoscut ca un centru de productie a mustarului.

In anul 1777, un parteneriat intre Maurice Grey si Auguste Poupon a adus la aparitia unei dintre cele mai cunoscute companii producatoare de mustar de Dijon, “Grey-Poupon”. Grey a venit cu reteta unica de mustar in amestec cu vin alb, iar Poupon a fost cel ce a finantat aceasta companie faimoasa. Introducerea primei masinarii automate de producere a mustarului a facut ca succesul celor doi sa creasca si mai mult.

In anul 1937, Mustarul de Dijon a primit titulatura “Appellation d’origine controlee” si, datorita traditiei indelungate in productia de mustar, Dijon este cunoscut pe plan mondial drept capitala mustarului.

In Anglia, prima atestare a folosintei mustarului ca si condiment dateaza din 1390, in cartea “The Forme of Cury” scrisa de maestrii bucatari ai regelui Richard al II-lea. Micul oras Tewkesbury a fost foarte cunoscut pentru bilele de mustar de calitate superioara pe care le exporta in Londra si in alte parti ale tarii.

Se spune ca folosirea mustarului drept un condiment pentru hot-dog a fost observata in SUA la Targul “St. Louis World’s Fair” din anul 1904, cand mustarul frantuzesc de o culoare galbena sclipitoare a fost introdus de compania “R.T. French Company”.

Un condiment folosit pentru multe preparate culinare, pentru a da un gust mai special mancarurilor, mustarul va ramane unul din cele mai populare condimente din lume.

Acum ati aflat cine a inventat mustarul si care este povestea din spatele acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.