Cine a inventat ciocolata ?

Cine a inventat ciocolata ?

Ciocolata
Cine a inventat ciocolata

Ciocolata

Ciocolata este un preparat nutritiv dulce, de obicei de culoare, realizata din semninte de cacao, prajite si macinate, adesea aromata cu diferite ingrediente precum vanilia. Este fabricata in forma lichida, ca pasta, ca tablete solide sau ca ingredient pentru indulcirea altor mancaruri.

Istoria ciocolatei

Ciocolata a fost preparata ca o bautura inca de la inceputurile sale. Spre exemplu, a fost descoperit un recipient intr-un sit arheologic Olmec din Coasta Golfului Veracruz, Mexic, acesta fiind folosit pentru prepararea ciocolatei de catre poporul pre-Olmec inca dinainte de anul 1750 i.Hr. In anii 1500 i.Hr., Indienii Olmec sunt primii care au crescut boabe de cacao ca pe o cultura interna. Pe Coasta Pacifica din Chiapas, Mexic, intr-un sit arheologic Mokaya au fost descoperite dovezi ale existentei bauturilor de cacao care dateaza inca dinainte de 1900 i.Hr.

Intr-un mormant din perioada Clasica Mayasa (460-480) din situl arheologic Rio Azul a fost descoperit un recipient cu reziduri a unei bauturi de ciocolata. Consumul de boabe de cacao sub forma bauturi calde neindulcite a fost limitat la elita societatii Maya. Documentele scrise in hieroglife mayase afirma ca ciocolata era folosita in scopuri ceremoniale. Popoarele mesoamericane, inclusiv mayasii si aztecii, au numit bautura fabricata din boabe de cacao “xocolatl”, un cuvant ce inseamna “apa amara”.

In secolul XV bautura a devenit populara in randul claselor superioare ale aztecilor, acestia fiind primii care au impozitat boabele de cacao. Spre deosebire de mayasi, aztecii consumau ciocolata ca pe o bautura amara rece pe care o preparau in combinatie cu diferite ingrediente precum ardei, vanilie sau miere. Poporul Aztec a asociat ciocolata cu un zeu, Quetzalcoatl, inlaturat de ceilalti zei pe motiv ca le-a impartasit secretul ciocolatei. Aztecii nu puteau sa cultive cacao deoarece nu le permitea pamantul pe care se aflau. Boabele de cacao erau adesea folosite si ca monede de schimb, spre exemplu aztecii foloseau un sistem in care un curcan costa 100 de boabe de cacao, iar un avocado valora trei boabe de cacao.

Pana in secolul XVI, nici un european nu a auzit de populara bautura popoarelor din America Centrala si de Sud. Pe data de 15 august 1502 Christofor Columb si fiul sau, Ferdinand, au capturat o canoe nativa mare care transporta spre Gujana, printre alte bunuri de schimb, si boabe de cacao. Exploratorul spaniol Hernando Cortez este primul care a intalnit utilizarea de cacao, in anul 1519, la curtea imparatului Montezuma, Cortez fiind obligat sa bea acea bautura dupa cina ca parte a unui obicei al imparatului.

Columbus a luat boabe de cacao cu el inapoi in Spania, dar ciocolata nu a avut nici un impact pana in anul 1544 cand calugarii dominicani au luat o delegatie de nobili din Kekchi, Maya pentru o vizita la Printul Philip al Spaniei. Mayasi au adus borcane cu cacao macinata si amestecata gata de baut drept cadou. Spania si Portugalia nu au exportat bautura iubita in restul Europei aproape un secol. Mai tarziu, spaniolii au inceput sa adauge zahar si arome cum ar fi de vanilie in bauturile lor. Cacaoa a castigat popularitate fiind folosita ca un medicament si ca un afrodisiac.

Primele transporturi de boabe de cacao au inceput sa soseasca in anul 1585 in Sevilla de la Vera Cruz, Mexic, iar primul magazin de ciocolata a fost deschis in anul 1657 la Londra de catre un francez. Magazinul a fost numit “Coffee Mill”, iar ciocolata costa intre 10 si 15 silingi pe kilogram, fiind considerata o bautura pentru clasa de elita. In 1674 a fost introdus consumul de ciocolata solida sub forma de rulouri si prajitura.

In anii 1730 boabele de cacao au scazut la un pret de 3 dolari kilogramul pentru a fi la indemana tuturor nu doar pentru cei bogati din cauza pornirii Revolutiei Industriale care a adus motoare cu abur pentru a grabi procesarea boabelor de cacao. Prima moara de ciocolata actionata de aburi a fost inventata de francezul Debuisson in anul 1732.

In 1765 ciocolata a fost introdusa in SUA cu ajutorul lui John Hanan, un irlandez care producea ciocolata si importa boabe de cacao din Indiile de Vest in Dorchester, Massachusetts, unde le rafina cu ajutorul americanului Dr. James Baker. Impreuna au construit o fabrica de ciocolata, iar din 1780 a luat nastere faimoasa ciocolata “Baker”.

Dr. Joseph Fry din Bristol, Anglia, a inventat, in 1795, un motor cu aburi pentru procesarea boabelor de cacao, o inventie care a adus la producerea de ciocolata la scara larga in fabrica. Prima fabrica de ciocolata elvetiana a fost deschisa in 1819 de catre Louis Callier, un pioner al ciocolatei elvetiene. O forma solida de ciocolata a fost dezvoltata in anul 1830 de compania “Joseph Fry & Sons”. In 1847 “Joseph Fry & Sons” a descoperit o modalitate de a amesteca o parte din untul de cacao inapoi in ciocolata si a adaugat zahar, creand o pasta care putea fi modelata. Rezultatul a fost primul baton de ciocolata modern.

La expozitia Printului Albert din Londra, din anul 1851, a fost prima data cand americanii au introdus bomboanele de ciocolata, crema de ciocolata facute de mana (numite duclciuri fierte) si caramelele.

In 1861 Richard Cadbury a realizat prima cutie de bomboane de ciocolata in forma de inima cunoscuta pentru ziua indragostitilor, iar in 1868 acesta a inceput sa comercializeze in masa primele cutii de bomboane de ciocolata.

Daniel Peter din Vervey, Elvetia, a experimentat opt ani inainte sa inventeze in cele din urma un mijloc de a face ciocolata cu lapte, in anul 1875,rin amestecarea bauturii de cacao cu laptele praf inventat de Henry Nestle. In anul 1879, Daniel Peter si Henry Nestle si-au unit fortele si au format compania “Nestle”.

Ciocolata a fost inventia popoarelor mesoamericane, dar a fost nevoie de mult timp si de mai multe persoane pentru a ajunge la un produs finit atat de fin si de gustos.

Acum ati aflat cine a inventat ciocolata si cum s-au implicat inventatorii in dezvoltarea acestui preparat dulce. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.