Cine a inventat hamburgerul?

Cine a inventat hamburgerul?

Cine a inventat hamburgerul

Cine a inventat hamburgerulO gustare delicioasa, o inventie cunoscuta de toata lumea, hamburgerul a devenit popular inca de la inventarea sa. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat hamburgerul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul hamburgerului si cum a devenit una din cele mai populare gustari din lume.

Hamburgerul este, de fapt, un sandwich format din una sau mai multe chiftele din carne tocata gatita pe gratar (de obicei de vita) si introduse intre doua felii de paine sau intr-o chifla. Pentru a-i imbunatati gustul hamburgerului, unii adauga ingrediente pecum cascaval, castraveti, ceapa, rosii sau salata. Altii adauga si condimente cum ar fi ketchup, maioneza sau mustar.

Istoria hamburgerului este un pic incalcita. Se stie ca numele sandwich-ului provine de la orasul nemtesc Hamburg, al doilea oras ca marime din Germania, de unde au emigrat multi germani in SUA. Inventatorul hamburgerului nu se cunoaste cu exactitate, desi exista mai multe povesti ce sustin diferiti inventatori, toate intamplandu-se in jurul aceleiasi perioade.

O realtare sustine ca Louis Lassen a inventat hamburgerul in anul 1900. Se spune ca Lassen ar fi vandut primul sau hamburger in New Haven, Connecticut, iar numele de hamburger a fost dat de cativa marinari din Hamburg care au gustat inventia lui Lassen.

O alta poveste spune ca Charlie Nagreen este primul care a vandut o chiftea de carne tocata in chifla la un trag din Seymour, Wisconsin in anul 1885. Societatea Istorica explica faptul ca Nagreen a numit sandwich-u hamburger dupa carnea de Hamburg cu care localnici germani erau obisnuiti.

1885 este anul in care se spune ca Frank si Charles Menches au vandut un sandwich cu carne de vita tocata la un targ din Hamburg, New York, de unde si numele sandwich-ului. In timpul targului, cei doi au ramas fara carnati de porc pentru sandwich-uri si au luat carne de vita tocata pe care au pus-o pe gratar si le-a servit-o clientilor intr-o chifla.

Otto Kuase este un alt nume din lista de potentiali inventatori ai hamburgerului. El este inventatorul hamburgerului conform relatarilor companiei “White Castle”. Acestia sustin ca Kuase a inventat hamburgerul in anul 1891, gatind o chiftea si adaugand peste un ou prajit. Mai tarziu, marinarii germani au renuntat la acel ou.

Tot in 1891 are loc si povestea lui Oscar Weber Bilby. Familia acestuia sustinea ca primul hamburger servit in chifla a fost realizat la ferma bunicului lui Oscar, iar chifla era facuta cu drojdie. Acest lucru se intampla pe ziua de 4 iulie.

Toate aceste povesti sustin ca inventia hamburgerului are de-a face cu orasul Hamburg sau cu germanii emigrati din acest oras in SUA. Desi nu stim cu exactitate cine este cu adevarat inventatorul hamburgerului, nu putem contesta succesul pe care l-a avut si pe care il are in continuare. Acest lucru este dovedit de doua din cele mai vechi francize de fast-food din lume. Este vorba de “White Castle” deschisa in 1921 si “McDonald’s” fondata in 1940. Cele doua francize au in continuare un succes imens, iar produsul cel mai important din meniurile lor este hamburgerul.

In zilele noastre putem gusta un hamburger in aproape orice colt al lumii si poate cu totii am gustat cel putin o data in viata un hamburger. Localurile fast-food ne stau la dispozitie daca avem pofta de un hamburger, oferindu-ne meniuri diversificate de hamburgeri serviti cu cartofi prajiti si o bautura racoritoare.

Acum ati aflat cine a inventat hamburgerul si ce povesti interensante se ascund in spatele inventarii acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.