Cine a inventat folia de aluminiu?

Cine a inventat folia de aluminiu?

Cine a inventat folia de aluminiu
Cine a inventat folia de aluminiu

Inventotorul foliei de aluminiu

Folosim folia de aluminiu pentru a impacheta produse alimentare, pentru a le pastra proaspete si pentru a le mentine, in unele cazuri, temperatura ideala. Dar cu totii ne punem intrebarea: cine a inventat folia de aluminiu? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul foliei de aluminiu si care este povestea acestei inventii.

Folia de aluminiu este, de fapt, aluminiu preparat in foi foarte subtiri de o grosime nu mai mare de 0,2 mm si pot fi si mai subtiri. Folia de aluminiu folosita in casa in mod normal are o grosime de 0,016 mm. Este pliabila si poate fi usor indoita sau infasurata in jurul obiectelor.

Inainte de inventia foliei de aluminiu a existat folia de metal. Aceasta a fost comercializata de la sfarsitul secolului XIX pana la inceputu secolului XX. Folia de metal era mai putin maleabila decat cea de aluminiu si obisnuia sa lase un gust de metal mancarii infasurate in aceasta. Folia de metal a fost inlocuita de cea de aluminiu si de alte materiale pentru impachetat mancarea. Termenul “tin foil (folie de metal)” a supravietuit in vocabularul englez si este folosit ca termen pentru noua folie de aluminiu.

Un moment important a fost momentul descoperirii aluminiului, in anul 1825. Chimistul danez, Hans Christian Oersted, este omul caruia i se datoreaza acest fapt. In 1854, chimistul francez, Henry Deville, a dezvoltat o metoda pentru productia in masa a foliei, dar folia era inca prea scumpa pentru folosinta practica.

Cel care a schimbat lucrurile a fost Charles Martin Hall. Acesta a inventat, in anul 1886, o metoda ieftina de a produce aluminiul. In anul 1888, Hall pune bazele companiei “Pittsburg Reduction Company”, care mai tarziu a devenit cunoscuta sub numele de “Compania de Aluminiu a Americii”.

Un alt inventator important a fost Karl Joseph Bayer. In 1888, chimistul austriac a inventat un proces de extragere a aluminiului din bauxita. Acesta a fost un alt moment vital in istoria foliei de aluminiu. Metodologia lui Bayer se foloseste si in zilele noastre.

Dupa toate noile realizari si cu o tehnologie mai avansata, folia de metal este inlocuita pentru prima data de aluminiu in anul 1910, cand s-a deschis prima fabrica de rulare a foliei de aluminiu. Fabrica “Dr. Lauber, Neher & Cie.” si-a deschis portile in Emmishofen, Elvetia si era detinuta de compania “J.G. Neher & Sons”, producatori de aluminiu care si-au inceput afacerea, in anul 1886, in Schaffhausen din Elvetia, la baza Cascadei Rinului, unde foloseau energia capturata de la cascada pentru a produce aluminiu. In 1907, fiii lui Neher, impreuna cu Dr. Lauber, au descoperit procesul continuu de rulare a foliei de aluminiu si folosinta acesteia ca o bariera de protectie.

In anul 1911, compania cu sediu in Berna, “Tobler”, a inceput sa-si inveleasca ciocolata in folie de aluminiu, inclusiv ciocolata unica triunghiulara, “Toblerone”. Pana in 1912, folia de aluminiu era folosita si de “Maggi” (astazi parte din brand-ul “Nestle”) pentru a impacheta supe si cuburile de condimente.

Astazi, folia de aluminiu a devenit indispensabila in multe industrii. Cea mai comuna utilizare este impachetarea mancarurilor, fara de care acestea s-ar altera mult mai repede. Folia de aluminiu este folosita si pentru depozitarea produselor farmaceutice si a laptelui. Se foloseste ca izolator termic, ca un mod de a bloca undele radio sau pentru a gati unele feluri de mancare precum ciperci sau peste.

Istoria foliei de aluminiu demonstreaza cat de importanta a devenit. Chiar daca nu este un metal pretios, beneficiile aduse traiului modern de viata nu pot fi ignorate.

Acum ati aflat cine a inventat folia de aluminiu si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.