Cine a inventat snitelul?

Cine a inventat snitelul?

Cine a inventat snitelul

Cine a inventat snitelulV-ati intrebat vreodata cine a inventat snitelul? Cine a venit cu ideea de a prepara o asemenea gustare? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul snitelului si cum a devenit un preparat cunoscut in lumea intreaga.

Snitelul este o gustare preparata din carne fara os, subtiata cu un ciocan de batut carnea, trecuta prin ou, faina si pesmet si mai apoi prajita. Carnea poate diferi de la tara la tara folosindu-se vita, miel, curcan, pui sau porc. Snitelul este un preparat traditional austriac, numit in tara natala si “Snitel Vienez” si se serveste cu o felie de lamaie si fie cu salata de cartofi, fie cu cartofi cu patrunjel si unt. Face parte din cultura culinara austriaca si cea germana.

Prima descriere a snitelului a aparut pe la sfarsitul secolului al XIX-lea intr-o carte de bucate. Aceasta a fost scrisa de catre Katharina Prato, iar snitelul avea in carte denumirea de “eingerboselte Kalbsschnitze”.

Conform unei legende, maresalul Joseph Radetzky von Radetz a adus cu el din Italia la Viena reteta snitelului in anul 1857. Totusi, in 2007, lingvistul Heinz Dieter Pohl a descoperit ca povestea este doar o legenda inventata, Pohl sustinand ca primul preparat ce a avut legatura cu Radetzky a fost mentionat intr-o carte de gastronomie italiana numita “Guida gastronomica d’Italia” aparuta in anul 1969. Pohl sustine ca aparitia snitelului provine de la un alt preparat austriac numit “Backhendl”, mentionat intr-o carte de bucate din anul 1719.

“Snitelul Vienez” este o parte populara din cultura culinara vieneza si este un produs preparat din carne de vitel. Legea in Austria si in Germania relateaza ca “Snitelul Vienez” trebuie sa fie produs doar din carne de vitel. Cand se foloseste carne de proc se mentioneaza ca snitelul se numeste “Snitel Vienez din Porc” pentru a-l diferentia de original.

In Romania, snitelul este foarte comun in restaurante, fast-food-uri si in casele oamenilor. Snitelul normal se serveste simplu, fara decoratiuni, iar versiunea de fast-food se serveste sub forma de sandwich sau hamburger. Snitelul romanesc este preparat in acelasi mod ca si snitelul austriac, cu diferenta ca se foloseste aproape orice tip de carne. O specialitate din vestul Romaniei este snitelul mozaic preparat din doua straturi subtiri de carne (de obicei diferite tipuri de carne) si umplut cu legume (de obicei se folosesc ciuperci).

Primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la cultura culinara austriaca este snitelul. “Snitelul Vienez” nu a fost inventat in Viena, dar a devenit un preparat popular raspandit in intreaga lume.

Acum ati aflat cine a inventat snitelul si care este legenda acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.