Cine a inventat sampania?

Cine a inventat sampania?

Cine a inventat sampania
Cine a inventat sampania

Istoria sampaniei

Sampania a devenit, de-a lungul timpului, o marca preferata in intreaga lume. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat sampania? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul sampaniei.

Sampania este un vin spumant produs din struguri crescuti in regiunea Champagne din Nord-Estul Frantei, urmand procedee specifice ce sunt necesare procesului de refermentare a vinului in sticle pentru a crea mult apreciatele bule. Cei mai folositi struguri pentru sampanie sunt soiurile negre Pinot Noir si Pinot Meunier si soiul alb Chardonnay.

Vinurile din regiunea Champagne erau cunoscute inca dinainte de Evul Mediu. Romanii au fost primii care au plantat vita-de-vie in regiunea din Nord-Estul Frantei, si au cultivat struguri chiar mai devreme de secolul al V-lea. Mai tarziu, manastirile au detinut podgoriile, iar calugarii produceau vin pentru slujbe. Regii francezi erau incoronati la Reims, iar vinul de Champagne era servit la festivitatile de incoronare.

Legenda spune ca un calugar benedictin, pe nume Dom Perignon, a perfectionat tehnica realizarii sampaniei. Contrar legendei, Dom Perignon nu a inventat sampania, dar a avut contributii importante la productia si calitatea vinului de Champagne, de aceea sampania marca “Dom Perignon” este considerata o bautura de calitate superioara. Cel mai vechi vin spumant consemnat este “Blanquette de Limoux” si, se pare, ca ar fi fost inventat in anul 1531, de catre calugarii benedictini de la Biserica Saint-Hilaire de langa Carcassonne. Acestia imbuteliau vinul inainte ca fermentarea initiala sa se fi terminat.

Un secol mai tarziu, fizicianul englez Christopher Merret a documentat ca aditia de zahar la un vin finalizat este necesara pentru o fermentare secundara, realizare venita cu sase ani inainte ca Dom Perignon sa calce in Manastirea Saint-Pierre din Hautvillers. In 1662, Merret a prezentat Societatii Regale, un document in care detalia tehnicile procesului ce astazi se numeste “metoda champenoise”. Aceasta descoperire a coincis cu dezvoltarile tehnice in realizarea de sticle ce puteau rezista presiunilor interne in timpul procesului de refermentare.

In Franta, primul vin spumant a fost numit “vinul diavolului” (le vin du diable), deoarece, din cauza presiunii, sticlele explodau sau dopurile de pluta sareau. In anul 1844, Adolphe Jaquesson a inventat sistemul de prindere cu sarma, dar versiunile initiale erau dificil de aplicat si prezentau inconveniente la desfacut. La fabricarea sampaniei s-a folosit, pentru mult timp, procesul simplu de imbuteliere inainte de finalizarea fermentarii, proces denumit si “metoda rurala”. Metoda champenoise a inceput sa se foloseasca abia in secolul XIX, la 200 de ani dupa ce Christopher Merret a documentat procesul. Secolul al XIX-lea a cunoscut o crestere exploziva in porductia de sampanie, ajungand la o productie regionala de 300 000 de sticle anual in 1800, pana la 20 de milioane de sticle in anul 1850.

In anul 1743, Claude Moet a transformat casa calugarului Dom Perignon, Manastirea din Hautvillers, intr-o vinarie de mare renume, iar cea mai buna sampanie produsa in cramele sale poarta acum numele calugarului care a creat-o.

Calitatea cea mai de pret a sampaniei o reprezinta versatilitatea ei. O sampanie cu adevarat buna se combina perfect cu aproape orice fel de mancare, dar cand este servita ca aperitiv, vinul spumant trebuie sa fie sec.

Pentru evenimente importante din viata noastra sau pentru anumite evenimente fastuoase, sampania este bautura ce ofera un plus de finete si clasa, ceea ce le transforma in partenere ideale pentru astfel de ocazii.

Acum ati aflat cine a inventat sampania si care este povestea acestei bauturi spumante. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.