Cine a inventat spaghetele?

Cine a inventat spaghetele?

Cine a inventat spaghetele
Cine a inventat spaghetele

Originea spaghetelor

Daca va plac spaghetele, sigur v-ati intrebat cine a inventat spaghetele si cine a facut disponibil acest fel de mancare dumneavoastra si oamenilor din diferite parti ale globului. Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul spaghetelor si de unde provin acestea.

Spaghetele sunt paste lungi, subtiri si cilindrice preparate din gris sau faina si apa. Spaghetele uscate italiene sunt facute din gris de grau dur, dar in afara Italiei, spaghetele pot fi facute din alte tiprui de faina. Spaghetele traditionale au o lungime de 50 cm, dar in timpul celei de-a doua jumatati a secolului XX, au castigat popularitate spaghetele mai scurte de 25-30 cm.

Cuvantul “spaghete” provine de la cuvantul italian “spaghetti”, care este pluralul cuvantului “spaghetto” ce reprezinta diminutivul cuvantului “spago” ce inseamna “fir subtire”.

O legenda timpurie spune ca Marco Polo este cel ce a inventat spaghetele. Se spune ca el este cel care a introdus pastele pe teritoriul italian dupa o calatorie de explorare in Orient in a doua jumatate a secolului XIII.

Totusi, chinezii nu sunt de acord cu aceasta legenda, deoarece intr-un mormant etrusc ce dateaza din anii 3000 i.Hr., s-a gasit urme de un fel de mancare asemanator cu spaghetele.

Mitologia greaca relateaza despre inventia unei masinarii ce realiza snururi de aluat. Acest aparat a fost inventat de catre zeul Vulcan, iar acele snururi de aluat sunt considerate ca fiind primele spaghete inventate.

O varianta in istoria spaghetelor relateaza ca primele forme de fire lungi si subtiri de aluat au fost realizate in Regatul Siciliei in jurul secolului 12. Popularitatea pastelor s-a extins in intreaga Italie dupa deschiderea fabricilor de paste in secolul XIX, astfel incepand productia in masa a pastelor pentru piata italiana.

O emblema a bucatariei italiene sunt spaghetele servite cu sos de tomate cu diferite ierburi (in special oregano si busuioc), ulei de masline, carne sau legume. Alte tipuri de spaghete sunt cele Bolognese, Alfredo si Carbonara. De obicei se rade peste spagehte cascaval sau parmezam, iar uneori se adauga chili.

Un record interesant a fost realizat in martie 2010, cand restaurantul “Buca di Beppo” din Garden Grove, California, a umplut o piscina cu nu mai mult de 6251 kg de spaghete. Aceasta realizare este considerata ca fiind recordul mondial pentru cea mai mare portie de spaghete.

Chinezi, zei din mitologia greaca sau mari exploratori, putem spune ca toti au avut contributiile lor aduse la inventarea spaghetelor si ar trebui sa fim fericiti pentru faptul ca putem gusta o portie de spaghete oriunde ne-am duce in zilele noastre.

Acum ati aflat cine a inventat spaghetele si care este povestea din spatele acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.