Cine a inventat robotul Nao?

Cine a inventat robotul Nao?

Cine a inventat robotul Nano

Cine a inventat robotul NaoV-ati intrebat vreodata cine a inventat robotul Nao? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul robotului Nao si ce istorie interesanta are acest robot creat pentru cercetare si educatie.

Robotul Nao este un robot umanoid, autonom si programabil a carui dezvoltare a inceput cu Proiectul Nao lansat in anul 2004. Nao este folosit ca robotul international pentru competitita de fotbal in RoboCup Standard Platform League.

Inventatorii robotului Nao sunt francezii de la Aldebaran Robotics. Dupa lansarea Proiectului Nao in 2004, francezii au realizat sase prototipuri intre anii 2005 si 2007. In martie 2008, prima versiune a robotului, Nao – Editia RoboCup, a fost lansata pentru participantii RoboCup ai anului respectiv, iar pe 15 august 2007, Nao a inlocuit cainele robot Aibo produs de Sony, folosit pana la acea vreme in jocurile de fotbal la RoboCup. La sfarsitul anului 2008, Nao – Editia Academica a fost lansata universitatilor, institutiiilor educationale si laboratoarelor de cercetare.

In vara anului 2010, robotul Nao se face recunoscut global cu un dans sincron la Shanghai Expo in China. In octombrie 2010, Universitatea din Tokyo a achizitionat 30 de roboti Nao pentru Laboratorul Nakamura, cu sperante de dezvoltare a robotilor in asistenti de laborator activi. In mai 2011, compania Aldebaran a anuntat ca va lansa pentru public codul sursa pentru controlul robotului ca un software cu sursa deschisa, iar in iunie 2011, compania a reusit sa atraga 13 milioane de dolari ca finantari de risc mare, proiect de finantare condus de Intel Capital.

Robotul Nao Next Gen a fost lansat in decembrie 2011, avand imbunatatiri hardware si software precum camere HD, sisteme anticoliziune, viteza de deplasare mai mare si o stabilitate imbunatatita. Din anul 2011, 200 de institutii academice din toata lumea au inceput sa utilizeze robotul. In 2012, s-au donat roboti Nao in scopul ajutorarii si educatiei unor copii cu autism dintr-o scoala din Regatul Unit, cativa copii gasind expresivitatea copilareasca a robotilor mult mai atractiva decat oamenii.

Nao nu cantareste mai mult de 4.3 kg, are o inaltime de 58 cm si o autonomie de functionare de maxim 90 de minute. Functioneaza pe un procesor Intel Atom de 1.6 GHz, se bazeaza pe un sitem de operare Lnux, dar este compatibil si pentru Windows sau Mac OS si poate fi programat cu ajutorul limbajelor C++, Java, Python, MATLAB, Urbi, C sau .Net. Este incorporat cu doua camere HD (pentru rocunoastere faciala si recunoasterea obiectelor), patru microfoane (pentru recunoastere vocala si localizare de sunet) si doua difuzoare (pentru reproducere text-vocal). In plus se poate conecta la internet cu ajutorul sistemului Wi-Fi incorporat.

Robotul poate dialoga in opt limbi, iar Aldebaran Robotics lucreaza la conceperea de continut educational care sa permita folosirea acestuia in licee.

Robotul Nao a fost denumit cel mai spectaculos robot umanoid si a devenit cel mai vandut robot umanoid din lume, majoritatea instituiilor de invatamant si cercetare optand pentru aceasta minunatie a tehnologiei moderne.

Acum ati aflat cine a inventat robotul Nao si cat de popular a devenit in doar cativa ani. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.