Cine a inventat capsatorul?

Cine a inventat capsatorul?

Cine a inventat capsatorul

Cine a inventat capsatorulV-ati intrebat vreodata cine a inventat capsatorul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul capsatorului si de ce gasim un capsator pe fiecare birou de acasa sau de la servici.

Capsatorul este un dispozitiv mecanic ce leaga foile de hartie sau de material asemanator cu ajutorul unor sarme scurte numite capse. Capsele sunt tinute una langa alta intr-un compartiment special din capsator, iar atunci cand capsatorul este actionat, o capsa se desprinde sin strapunge foile. O placa de metal cu caneluri speciale de la baza capsatorului indoaie capsele spre interior, pentru a prinde foile una de alta.

Primul capsator cunoscut vreodata a aparut in secolul al XVIII-lea fabricat special pentru regele Ludovic al XV-lea. Fiecare capsa era inscriptionata cu insemnele curtii regale, dupa cum era necesar. Utilizarea crescuta a hartiei in secolul XIX a creat o cerere pentru o prindere eficienta a foilor.

In 1866, George McGill a creat o prinzatoare de foi de hartie flexibila din alama, precursorul capsei moderne. In anul 1867 isi breveteaza si o presa pentru a introduce prinzatoarea in foile de hartie. El si-a prezentat inventiile la Expozitia Centennial din Philadelphia in anul 1876 si a continuat sa lucreze la aceste dispozitive pe parcursul anilor 1880.

Henry R. Heyl a invnetat in anul 1877 un dispozitiv ce strapungea hartia si prindea capsa la final, ambele intr-o singura etapa. De aceea Heyl este considerat parintele capsatorului modern.

Pe 18 februarie 1879, George McGill patenteaza dispozitivul “McGill Single-Stroke Staple Press”, primul capsator comecial de succes. Acest aparat cantarea peste 2,5 kg , era incarcat cu o singura bucata de sarma si era capabil sa strapunga mai multe foi de hartie deodata.

In anul 1941 a fost elaborat tipul de capsator care este utilizat cel mai frecvent si in zilele noastre. Operatorul poate folosi capsatorul pentru a prinde foile de hartie de lemn sau de panouri de lemn sau pentru a pirinde hartiile una de alta.

S-au raportat vanzari de capsatoare in valoare de 80 milioane de dolari, in anul 2012, numai in SUA, lider de vanzari fiind compania “Swingline”.

Capsatorul se poate referi la mai multe dispozitive cu utilizari diferite. Pe langa caspsatoarele de hartie, mai sunt si capsatoare chirurgicale folosite la prinderea tesutului cu ajutorul unor capse chirurgicale (mod similar cusaturii plagilor deschise). Capsatorul este nelipsit de pe birourile de acasa sau de la servici, fiind folositor cand vine vorba de prinderea unor fioi de hartie.

Acum ati aflat cine a inventat capsatorul si de ce ne este folositor in munca de birou. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.