Cine a inventat cimentul?

Cine a inventat cimentul?

Cine a inventat cimentul

Cine a inventat cimentulDe la cele mai vechi versiuni de lianti, facute de var si nisip, pana la cimentul modern, acest tip de material sa, la propriu, la temelia civilizatiei. Cimentul este, poate, cel mai important material folosit in constructii, majoritatea cladirilor de pe Pamant fiind construite cu ajutorul cimentului. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cimentul? Cine este cel care a observat ca cimentul este acel material ce lipsea in ridicarea unei cladiri? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul cimentului si povestea inventarii cimentului.

Cimentul este un material de constructie sub forma de pudra fina, de culoare gri, care, in contact cu apa, face priza si se intareste. Dupa intarire, cimentul isi mentine rezistenta si stabilitatea, chiar si sub apa. Materialul este folosit in principal pentru producerea mortarului sau al betonului.

Inca din cele mai vechi timpuri, omenirea a incercat sa descopere un material capabil sa uneasca pietrele masive intr-o masa solida si durabila. Folosirea argilei a fost o metoda inventata de asirieni si babilonieni, in timp ce egiptenii au inventat si valorificat ghipsul, mortarul si calcarul pentru a putea construi piramidele. Grecii si romanii au contribuit si ei la imbunatatirea materialelor de constructie, acestia ridicand edificii foarte rezistente, ale caror urme se mai pot vedea si in zilele noastre.

Prima forma de ciment a fost descoperita de catre romani, acestia inlocuind calcarul cu marne si marnocalcare in cuptoarele de obtinere a varului. Au crescut temperatura de ardere in cuptoare si au obtinut un material pe care l-au macinat fin si l-au amestecat cu cenusa vulcanica. Acest material este considerat primul ciment din istorie, romanii numindu-l “caementum” (in traducere “piatra”). Acest amestec mai era numit si ciment puzzolanic, dupa numele localitatii Pouzzolli de langa Vezuviu, locul unde s-a exploatat pentru prima data cenusa vulcanica.

Cimentul Portland a fost inventat de Joseph Aspdin in anul 1824. Productia cimentului Portland incepe in carierele de calcar, unde se excaveaza piatra de calcar si argila. Pietrele sunt sfaramate pana ajung o pudra numita “faina bruta”, care este incalzita la 1450 de grade Celsius, devine un nou material numit clincher. Racit brusc si macinat impreuna cu gips, clincherul se transforma intr-o pulbere fina de culoare gri, rezultand astfel cimentul. Pentru obtinerea diferitelor tipuri de ciment se adauga zgura sau cenusa de termocentrala. Cimentul Portland a devenit unul din cele mai importante si mai populare tipuri de ciment din lume.

Prin amestecul cimentului cu apa, nisip, pietris si alti aditivi se obtine betonul, cel mai folosit material de constructii din lume. La constructia Barajului Hoover din SUA s-au folosit 2 480 000 de metri cubi de beton, iar pentru constructia Barajului celor Trei Defileuri din China s-au folosit 27 de milioane de metri cubi de beton.

In zilele noastre China, India si SUA sunt cele mai mari consumatoare de ciment din lume. Cea mai mare exportatoare de ciment din lume, la ora actuala, este Turcia. Cimentul este un material de constructie foarte important, iar casele noastre sunt mai stabile si mai rezistente datorita inventiei acestui material.

Acum ati aflat cine a inventat cimentul si ce importanta are acesta in constructii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.