Cine a inventat trafaletul?

Cine a inventat trafaletul?

Cine a inventat trafaletul
Cine a inventat trafaletul

Inventatorul trafaletului

Un trafalet este o unealta de aplicare a vopselii folosita pentru vopsirea rapida si eficienta a suprafetelor intinse si netede. Unealta consta din doua parti: cadru de rola si invelisul rolei. Invelisul absoarbe vopseaua si o transfera pe suprafata ce trebuie vopsita, iar cadrul se ataseaza invelisului rolei. Un vopsitor tine trafaletul de sectiunea cu maner. Cardul de rola este refolosibil, iar invelisul poate fi spalat si refolosit, dar este de obicei aruncat dupa folosire.

Istoria trafaletului

Dispozitivul original a fost inventat de catre canadianul Norman Breakey in anul 1940. Cu un an inainte, acesta s-a intalnit cu Tom Hamilton, un vanzator de la “A.B. Caya Fabrics”, un furnizor de materiale pentru tapiterii si draperii din Ontario, Canada. Hamilton a explicat ca Breakey era interesat de un tip de material pe care sa-l infosoare pe un cilindru de carton care era atasat unui maner de forma unui “7”. Breakey a folosit un material pentru invelis din catifea de mohair verde lipita pe cilindru.

Si-a vandut trafaletele unor magazine de unelte din Toronto cu incredere deplina ca inventia sa va revolutiona tehnica de vopsire. Dar Breakey era doar un singur om care se ocupa de operatiune, neavand suficiente resurse pentru a produce si pentru a comercializa trafaletul sau popular la o scara larga. Nu avea investitorii de care avea nevoie si nici nu a completat vreun brevet.

La scurt timp dupa au aparut alti inventatori care au creat propriile lor modele de trafalete. In august 1941, Michael Matsakas din Chicago a primit un patent pentru un trafalet care dispersa vopseau din interiorul cilindrului. In iunie 1943 William Percy a realizat un trafalet cu doua capete, iar in decembrie 1946 Richard C. Adams din Cleveland, Ohio a primit un patent pentru un trafalet pe care l-a atribuit companiei pentru care lucra, compania de vopseluri “Sherwin-Wiliams”.

Se poate contesta daca unele dintre aceste brevete ar fi trebuit eliberate. Nu se poate patenta un produs daca acel produs a fost deja inventat de catre cineva, chiar daca nu s-a completat niciodata o cerere pentru un brevet.

Drept rezultat, nu a existat nimic ce ar fi putut sa ii impiedice pe ceilalti sa fabrice si sa vanda trafalete. Totusi, Breakey a avut dreptate in legatura cu un lucru – faptul ca inventia sa chiar a revolutionat tehnica de vopsit.

Trafaletul este si in ziua de astazi unul din cele mai populare unelte pentru vopsit, fiind usor de folosit si foarte eficient. Pana la inventia unor noi dispozitive si unelte pentru vopsit, trafaletul va fi fabricat si comercializat in continuare.

Acum ati afla cine a inventat trafaletul si care este povestea acestei unelte de vopsit. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.