Cine a inventat roaba?

Cine a inventat roaba?

Cine a inventat roaba
Cine a inventat roaba

Istoria roabei

V-ati intrebat vreodata cine a inventat roaba? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul roabei si cat de mult ne ajuta in domeniul constructiilor.

Roaba este un vehicul propulsat de om, cu o singura roata asezata in fata, cu o pereche de manere in spate, destinata transportului de volum scazut, dar de greutate mare, pe distante mici. Persoana care lucreaza cu roaba ridica manerul si impinge incarcatura, roata din fata luand locul celei de-a doua persoane de care ar fi fost nevoie pentru a cara incarcatura grea.

Roaba este proiectata pentru a distribui greutatea incarcaturii sale intre roata si operator permitand transportul convenabil de incarcaturi mai mari si mai consistente decat ar putea duce operatorul singur, deci este o parghie de clasa a doua. Roabele traditonale chinezesti aveau roata centrala care suporta intreaga sarcina. Capacitatea normala este de aproximativ 170 litri (6 metri cubi) de material.

Un tip de roaba cu doua roti ar fi mult mai stabila la nivelul solului, dar modelul universal cu o singura roata ofera o manevrabilitate mai buna in spatii mici, pe scanduri sau pe plan inclinat. In plus, utilizarea unei singure roti permite un control mai bun la golirea incarcaturii prin basculare, aceste lucruri oferind roabei o popularitate mare pe santierele de constructii si excavatii sau printre femieri si gradinari.

Inventatorul roabei nu se cunoaste si nici locatia aparitiei acestui obiect. Cea mai plauzibila varianta este ca roaba ar fi aparut pentru prima data in Grecia Antica sub forma unui carucior cu o roata denumit “monokyklos” (“monociclu” in greaca). Au existat doua liste cu inventarele materialelor pentru constructia templului din Eleusis, una in 408/407 i.Hr. si cealalta in 407/406 i.Hr., in care erau precizate printre alte masini si unelte, un obiect cu o roata numit “hyperteria monokyklou”.

In Europa, roaba a reaparut candva intre 1170 si 1250, cand au aparut modele de medievale de roaba cu roata in fata, modele devenite universale. Conform istoricului de arta medievala Andrea Matthies, prima referinta la o roaba in Europa Medievala dateaza din 1222, specificand achizitionarea a mai multor roabe de catre regele englez pentru lucrarile de la Dover.

Pana in secolul al XIII-lea, roaba s-a dovedit utila in constructii, exploatari miniere si agricultura. Cu toate acestea, lunandu-ne dupa documentele si ilustratiile de la acea vreme, roaba a fost o raritate pana in secolul al XV-lea. De asemenea, parea sa fie limitata la Anglia, Franta si Tarile de Jos.

In zilele noastre roaba este un obiect de nelipsit de pe santiere, din mine sau din gradinile si fermele oamenilor. Roaba moderna nu s-a schimbat mult, principiile ramanand aceleasi. In schimb se doreste o imbunatatire pe parte tehnologica, astfel, cei de la Honda au venit in anul 1998 cu un model de roaba asistata de un motor electric.

Acum ati aflat cine a inventat roaba si cum si-a castigat locul printre obiectele indispensabile pe santierele de constructii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.