Cine a inventat ochelarii de vedere?

Cine a inventat ochelarii de vedere?

Cine a inventat ochelarii de vedere
Cine a inventat ochelarii de vedere

Istoria ochelariilor de vedere

O mare inventie a omenirii sunt ochelarii de vedere. Acestia ne ajuta sa vedem lucrurile mai clar, de la distanta sau de aproape. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat ochelarii de vedere? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul ochelarilor de vedere.

Ochelarii de vedere sunt un instrument optic format dintr-o rama ce sustine doua lentile. Sunt purtati in fata ochilor si sunt folositi pentru corectarea vederii si o mai buna acuitate vizuala.

Cea mai timpurie inregistrare a maririi imaginii dateaza din secolul I, cand Seneca cel Tanar, un profesor al Imparatului Nero al Romei, a scris ca literele mici si neclare se pot vedea mai mari si mai clar cu ajutorul unui glob umplut cu apa.

Folosirea unei lentile convexe pentru a forma o imagine marita este discutata in cartea “Book of Optics” a lui Alhazen. Traducerea cartii din araba in latina in secolul XII a jucat un rol esential in inventarea ochelarilor de vedere.

In preajma anului 1284, doua persoane sunt mentionate drept inventatorii ochelarilor, Salvino D’Armate si Alessandro Spina, insa nu exista nici o dovada clara asupra acestei afirmatii. Prima mentionare despre ochelari dateaza din 1289 si este trecuta intr-un manuscris al unui membru al familiei Popozo. Pe 23 ferbruarie 1306, calugarul Giordano da Pisa mentioneaza intr-o slujba ca “nu au trecut 20 de ani de la inventarea ochelarilor”. Totusi, nu este mentionat niciunde numele vreunui inventator al acestor dispozitive.

In anul 1907, un antropologist german-american, profesorul Berthold Laufer, a mentionat in istoria sa despre ochelari ca acestia ar fi originari din India, dar Joseph Needham a aratat ca in manuscrisul pe care l-a folosit Laufer pentru a justifica originea ochelarilor nu a mai existat o alta versiune cu aceasta mentiune, ci a fost adaugata pe timpul Dinastiei Ming, dupa ce ochelarii au fost deja inventati in Europa.

Cea mai timpurie dovada artistica a folosintei ochelarilor este pictura lui Tommaso da Modena. Pictura, realizata in anul 1352, reprezinta un portret al cardinalului Hugh de Provence citind intr-un “scriptorium” (loc pentru scris).

Suferind de miopie si prezbitism, Benjamin Franklin a inventat ochelarii bifocali. Primele lentile pentru corectarea astigmatismului au fost inventate de britanicul George Airy in anul 1825. Opticianul britanic Edward Scarlett este, posibil, cel care a dezvoltat stilul modern de ochelari, cu acele brate ce trec peste urechi, undeva in preajma anului 1727.

La inceputul secolului XX, Moritz von Rohr cu ajutorul lui H. Boegehold si A. Sonnefeld, au dezvoltat lentilele cu punct de focalizare sferic “Zeiss Punktal”, lentile ce au dominat piata lentilelor de ochelari foarte multi ani.

Indiferent ca sunt pentru corectarea sau pentru acuitatea vederii, ochelarii de vedere au fost inventati pentru a ne ajuta. Din necesitatea de a vedea mai clar, ochelarii au devenit un instrument foarte important si sunt considerati una din cele mai importante inventii ale omenirii.

Acum ati aflat cine a inventat ochelarii de vedere. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

1 COMENTARIU

comments user
Farmacia Silva

Adevarul este ca: nimeni nu cunoaste inca provinienta exacta, cine i-a inventat sau cum … speculatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.