Cine a inventat chimioterapia?

Cine a inventat chimioterapia?

Cine a inventat chimioterapia

Cine a inventat chimioterapiaO metoda medicala impotriva tumorilor si a microorganismelor este chimioterapia. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat chimioterapia? Cine a adus aceasta metoda medicala ce salveaza vieti? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul chimioterapiei si cat de importanta a fost descoperirea acesteia.

Chimioterapia este tratamentul cancerului cu unul sau mai multe medicamente citotoxice antineoplazice, ca parte a unui regim standardizat. Chimioterapia poate fi administrata cu intentii curative, cu scopul de a prelungi durata de viata sau pentru a alina simptomele. Este adesea folosita in combinatie cu alte tratamente pentru cancer precum radioterapia, interventii chirurgicale si/sau terapia hipertermica. Anumiti agenti chimioterapeutici au, de asemenea, un rol in tratamentul altor afectiuni incluzand spondilita anchilozanta, scleroza multipla, boala Crohn, psoriazis, artrita psoriazica, lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida si sclerodermie.

Agentii chimioterapeutici traditionali actioneaza prin uciderea celulelor care se divid rapid, una din principalele proprietati ale celulelor canceroase. Acest lucru inseamna ca chimioterapia dauneaza si celelule care se divid rapid in conditii normale precum maduva osoasa, tractul digestiv si foliculii de par. Astfel se ajunge la cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei: mielosupresia (scaderea productiei de celule sanguine, prin urmare, imunosupresia), mucozita (inflamatie a mucoasei tractului digestiv) si alopecia (caderea parului).

Bazat pe unele rapoarte, inventatorii chimioterapiei au fost Alfred Gilman si Louis S. Goodman. In anii 1940, Departamentul de Aparare SUA i-a angajat pe cei doi pentru a conduce cercetarile folosirii mustarului nitrogen ca agent terapeutic. Ei au descoperit ca un asemenea agent chimic de razboi ar putea vindeca, de fapt, limfoma. Dupa acestea, Eli Lilly a descoperit eficacitatea brebenocului de Madagascar in blocarea prolifierii celulelor canceroase. In anul 1965, a fost descoperita eficacitatea combinatiei chimioterapeutice ca un tratament al cancerului. Acest tratament presupune tratarea pacientului cu mai multe medicamente simultan.

Cuvantul “chimioterapie” se refera, de obicei, la tratamentul cancerului, dar sensul sau istoric este mai larg. Termenul a fost folosit in istorie in referinte non-oncologice cum ar fi utilizarea antibioticelor. Primul agent chimioterapeutic modern a fost arsphenamina, un compus arsenic descoperit in 1909 si utilizat pentru a trata sifilisul. Acesta a fost urmat de descoperirea suflonamidelor si a penicilinei. Alte utilizari ce au fost denumite chimioterapeutice sunt tratamentele bolilor autoimune precum scleroza multipla, dermatomiozita, polimiozita, lupus si artrita reumatoida.

Eficacitatea chimioterapiei depinde de tipul cancerului si stadiul in care se afla. Eficienta totala a chimioterapiei variaza de la a fi curativa pentru anumite tipuri de cancer, precum unele leucemii, la a fi ineficienta, cum ar fi la unele tumori cerebrale, la a fi inutila, in cazul mai multor tumori de piele non-melanome. Chiar si atunci cand este imposibil ca tratamentul chimioterapeutic sa ofere o o vindecare permanenta, acesta poate fi util pentru a reduce simptome precum durerea sau pentru a reduce marimea unei tumori inoperabile in speranta ca va fi posibila o interventie chirurgicala pe viitor.

Acum ati aflat cine a inventat chimioterapia si ce efecte benefice are in lupta cu cancerul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.