Cine a inventat paracetamolul?

Cine a inventat paracetamolul?

Cine a inventat paracetamolul
Cine a inventat paracetamolul

Paracetamolul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat paracetamolul? Cine a descoperit acest medicament atat de eficient si de cunoscut? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul paracetamolului si cat este de eficient acest medicament.

Paracetamolul, cunoscut si ca paraacetilaminofenol sau acetaminofen, este un medicament din clasa analidelor. Este folosit ca un analgezic si un antipiretic (reduce febra). Este cel mai des folosit pentru tratarea durerilor de cap si a altro dureri si este un ingredient major in numeroase remedii impotriva racelii si gripei. In combinatie cu analgezicele opioide, paracetamolul poate fi folosit si pentru tratarea unor dureri mult mai severe precum dureri postchirurgicale si ofera ingrijire paliativa pentru pacientii cu stadii avansate de cancer. Paracetamolul poate fi folosit si pentru inlaturarea durerilor cauzate de inflamatii, dar actiunea sa antiinflamatorie este practic inexistenta.

Istoria paracetamolului

In anul 1886, A. Cahn si P. Hepp au descoperit acetanilida, primul derivat din anilina la care s-a observat ca poseda proprietati analgezice si antipiretice si a fost rapid introdus in practica medicala sub numele de “Antifebrin”. Dar efectele sale toxice inacceptabile, cea mai alarmanta fiind cianoza cauzata de methemoglobinemie, au determinat cautarea unor derivate din anilina mai putin toxice.

Harmon Nothrop Morse a sintetizat deja paracetamolul, in anul 1877, la Universitatea “Johns Hopkins” prin reductia p-nitrofenolului cu staniu in acid acetic glacial, dar abia in 1887 cand farmacologul clinic Joseph von Mering a incercat paracetamolul pe pacienti. In 1893 von Mering a publicat o lucrare in care raporta rezultatele clinice ale paracetamolului cu fenacetina, un alt derivat al anilinei. Von Mering a marturisit ca, spre deosebire de fenacetina, paracetamolul avea o mica tendinta sa produca methemoglobinemie. Paracetamolul a fost inlocuit rapid cu fenacetina. Vanzarile fenacetinei a situat compania “Bayer” ca lider in industria farmaceutica. Eclipsata pe de-o parte de aspirina, introdusa in medicina de Heinrich Dreser in 1899, fenacetina a fost populara timp de multe decade, in sepcial pentru combaterea durerilor de cap.

Marturisirile lui von Mering au ramas necontestate timp de jumatate de secol, pana cand o echipa de cercetatori din SUA au analizat metabolismul acetanilidei si al paracetamolului. In 1947, David Lester si Leon Greenberg au gasit dovezi clare ca paracetamolul era un metabolit major al acetanilidei in sangele uman, iar intr-un studiu ulterior au raportat ca doze mari de paracetamol administrate soarecilor de laborator nu au cauzat methemoglobinemie. In trei lucrari publicate in numarul din septembrie 1948 din “Jurnalul de Farmacologie si Terapeutica Experimentala”, Bernard Brodie, Julius Axelrod si Frederick Flinn au confirmat prin folosirea unor metode mai specifice ca paracetamolul era metabolitul major al acetanilidei in sangele uman si au stabilit ca era un analgezic la fel de eficace ca si precursorul acestuia. Cei trei au mai sugerat ca methemoglobinemia este cauzata la oameni in mare parte de un alt metabolit, fenilhidroxilamina. O lucrare ulterioara a lui Brodie si Axelrod din 1949 a stabilit ca si fenacetina era metabolizata paracetamolului. Acestea au condus la redescoperirea paracetamolului.

Paracetamolul a fost pentru prima data vandut in SUA, in anul 1950, sub denumirea de “Triagesic”, o combinatie de paracetamol, aspirina si cafeina. Paracetamolul a fost vandut ca “Panadol” in anul 1953, de catre “Sterling-Winthrop Co.”, disponibil doar cu prescriptie medicala si era promovat ca fiind preferabil in detrimentul aspirinei deoarece era mai sigur pentru copii si persoane cu ulcer.

Brevetul din SUA a expirat de mult timp, iar versiuni generice ale medicamentului au devenit disponibile sub “Actul Competitiei de Preturi a Medicamentelor si a Termenulului de Restaurare a Brevetului” incheiat in anul 1984, desi cateva preparari ale Tylenolului au fost protejate pana in 2007.

In zilele noastre paracetamolul este un medicament foarte popular si foarte eficace, actionand si alinand durerile si scazand febra.

Acum ati aflat cine a inventat paracetamolul si cat este de eficient acest medicament. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.