Cine a inventat testul de sarcina?

Cine a inventat testul de sarcina?

Cine a inventat testul de sarcina
Cine a inventat testul de sarcina

Testul de sarcina

Exista cazuri in care o femeie doreste sa afle daca a ramas sau nu insarcinata in urma unui act sexual neprotejat. Pentru astfel de situatii s-a inventat testul de sarcina. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat testul de sarcina? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul testului de sarcina si cand a fost inventat acesta.

Testul de sarcina incearca sa determine daca o femeie este sau nu insarcinata. Exista anumiti indicatori ai sarcinii care se gasesc in urina si in sange, iar testul de sarcina necesita o proba din oricare dintre substante. Cele mai uzuale teste de sarcina se pot gasi in farmacii si se pot face acasa. Sunt de dimensiuni mici, din plastic si au o banda pe care se afla o substanta care poate “citi” PH-ul din urina.

Istoria testului de sarcina

Date despre incercari de testare de sarcina dateaza inca din Grecia Antica si din Egiptul Antic. Egiptenii umezeau saci de grau sau orz cu urina unei femei posibil insarcinate. Germinarea indica sarcina, iar tipul de cereale care a incoltit folosea drept indicator al sexului fatului. Hippocrate a sugerat ca o femeie careia i-a intarziat menstruatia ar trebui sa bea o solutie de miere in apa inainte de culcare. Durerile abdominale si crampele rezultate indicau prezenta unei sarcini. Avicenna si mai multi fizicieni dupa acesta din Evu Mediu au realizat uroscopii, o metoda nestiintifica pentru a evalua urina.

In 1928, Selmar Ascheim si Bernhard Zondek au introdus testul de sarcina bazat pe prezenta gonadotropinei corionice umane (GCh). Dupa studiile timpurii a GCh s-a ajuns la concluzia ca era produsa de glanda pitulara. In anii 1930, Georgeanna Jones a descoperit ca GCh nu era produsa de glanda pitulara, ci de placenta, aceasta descoperire fiind un indicator esential pentru testul de sarcina. Testele lui Ascheim si Zondek necesitau injectarea unei femele infantile de sobolan cu urina persoanei testate, uciderea si disectia animalului. Prezenta ovulatiei indica faptul ca persoana este insarcinata. Un test similar s-a realizat cu ajutorul iepurilor imaturi, dar, si aici, necesita uciderea animalului. O imbunatatire s-a realizat atunci cand testele s-au facut pe femele de broasca. Pentru ca testul sa fie pozitiv, broasca injectata cu urina trebuia sa depuna oua in urmatoarele 24 de ore.

Teste de sarcina hormonale precum “Primodos” si “Dougynon” erau deja folosite in anii 1960 si 1970 in Regatul Unit si in Germania. Acestea implicau administrarea unor doze de hormoni si observarea daca exista o hemoragie indusa.

Testele de sarcina imunologice au fost introduse in anul 1960 atunci cand Wide si Gemzell au prezentat un test bazat pe inhibarea de hemaglutinare in-vitro. Acesta a fost un prim pas spre testarea de sarcina in-vivo si a initiat o serie de imbunatatiri aduse testarii de sarcina care au dus spre testele contemporane realizate acasa. Masurarea directa a antigenelor, precum GCh, a fost posibila dupa inventia radioimunologiei din 1959. Radioimunologia necesita aparate sofisticate, precautii speciale impotriva radiatiilor si este foarte costisitoare. In anii 1970, descoperirea anticorpilor monoclonali a condus la dezvoltarea unei imunologii relativ simple si ieftine precum testele pe baza de inhibare de aglutinare sau “sandwich-ul” ELISA, folosite in testele de sarcina pentru acasa.

Prima trusa de testare de sarcina pentru acasa folosind testarea GCh a fost inventata in 1968 de catre Margaret Crane in New York. Trusele au intrat pe pietele din SUA si Europa la mijlocul anilor 1970.

Acum ati aflat cine a invenat testul de sarcina si cand a fost inventat. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.