Cine a inventat radiera?

Cine a inventat radiera?

Cine a inventat radiera

Cine a inventat radieraStim ca urmele lasate de creion pe hartie le putem corecta cu ajutorul radierei, dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat radiera? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul radierei si cum s-a ajuns la radiera din zilele noastre.

Radiera sau guma de sters este un articol de papetarie folosit pentru a indeparta urmele de creion. Radierele au o consistenta cauciucata si sunt de obicei de culoare roz sau albe. Majoritatea creioanelor au atasate cate o radiera la un capat. Radierele obisnuite sunt fabricate din cauciuc sintetic, dar exista si variante mai scumpe fabricate din vinil, plastic sau alte materiale cauciucate. Modele mai ieftine sunt fabricate din guma sintetica din soia.

Inaintea gumelor de sters s-au folosit tablete de cauciuc sau din ceara pentru a sterge urmele de plumb sau carbune de pe hartie. Se mai folosea si miezul painii in locul cauciucului. Unii studenti japonezi mancau painea primita si lasau doar o mica parte pentru corectarea erorilor.

Pe data de 15 aprilie 1770, Joseph Priestley a descris o guma vegetala care indeparta urmele creionului pe care a numit-o cauciuc. Inginerul englez, Edward Nairne, a fost creditat, in anul 1770, pentru dezvoltarea primei radierede cauciuc comercializate la scara larga. El a vandut radiere din cauciuc natural pentru un pret ridicat de trei silingi pe centimetru cub. Dupa relatarile lui Nairne, el a luat din greseala o bucata de cauciuc in loc de paine si a descoperit proprietatile de stergere ale cauciucului.

Din pacate, cauciucul brut si painea auveau in comun aceiasi inconvenienta, se sfaramau foarte usor. In 1839, Charles Goodyear a descoperit procesul de vulcanizare, aceasta metoda fiind benefica pentru a face cauciucul mai rigid si mai durabil, astfel radiera de cauciuc a devenit un obiect apreciat.

Pe 30 martie 1858, Hymen Lipman a primit primul brevet pentru creionul cu guma de sters atasata la un capat. Ulterior, brevetul i-a fost invalidat deoarece inventia era doar o combinare a doua dispozitive si nu un produs complet nou.

Intr-o lume moderna in care calculatorul este un mijloc de redactare mai rapid, totusi, creionul nu si-a pierdut popularitatea, iar cat timp vor exista creioanele, radierele vor continua sa fie fabricate. Orice om greseste, iar radiera ne ajuta sa stergem erorile de pe hartie.

Acum stiti cine a inventat radiera si evolutia acesteia pana in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.