Cine a inventat becul ?

Cine a inventat becul ?

Becul

Becul

O inventie ce va dainui in eternitate. Una din cele mai importante inventii ale lumii. Este vorba despre bec. Becul ce il folosim astazi peste tot, in casele noastre, la locurile de munca, chiar si pe strada, pentru a crea lumina. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat becul? Cine a realizat o inventie ce va ramane pentru totdeauna o importanta parte din vietile noastre? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul becului si care este povestea din spatele acestei inventii.

Becul este un obiect electric ce produce lumina cu ajutorul unui filament incalzit, de un curent electric ce trece prin acesta, la o temperatura foarte ridicata pana cand acesta straluceste. Filamentul fierbinte este protejat de oxidare cu un bulb de sticla sau cuart umplut cu un gaz inert sau vidat.

Sir Humphry Davy a inceput sa lucreze la proiectul lui sau inca din 1802, de cand a inventat o baterie electrica, cea mai puternica baterie electrica din lume la acea vreme. Davy a reusit sa creeze o lumina incandescenta legand la curent o fasie subtire de platina, metal ales deoarece avea un punct de topire extrem de ridicat. In 1809 a inventat primul bec, o lampa electrica. Davy a realizat o conexiune electrica intre doua tije de carbon legate la o baterie. Lumina era totusi prea mica si Sir Humphry Davy nu a fost creditat pentru inventia becului, dar a oferit o noua viziune si a ajutat la dezvoltarea becului.

Dupa un timp mai indelungat, in anul 1860, un fizician si chimist englez Sir Joseph Wilson Swan (1828-1914) a fost determinat sa elaboreze o lumina electrica de lunga durata. Acesta a descoperit ca filamentul de hartie carbonica este functional, dar nu are o durata de viata prea ridicata. In 1878, si-a prezentat noile sale lampi electrice in Newcastle, Anglia. In anii 1880, Swan a fost capabil sa-si deschida o fabrica de becuri.

Cei mai multi oameni stiu ca Thomas Alva Edison este inventatorul becului. Inventator, om de stiinta si om de afaceri american, Edison este cel care a inventat primul bec practic. In 1879, a descoperit ca un filament de carbon intr-un bec fara oxigen stralucea, dar nu ardea mai mult de 13.5 ore. In cele din urma, Edison si echipa sa au descoperit ca un filament de bambus carbonizat poate arde mai mult de 1200 de ore. Aceste realizari au dus la dezvoltarea becurilor din zilele noastre

Istoricii spun ca inventia becului nu ii apartine lui Thomas Edison si au creat o lista cu 22 de inventatori care au realizat ceva ce se aseamana cu becul. Cu totii au venit cu ideea de a produce lumina din electricitate. Totusi, Edison a primit creditele pentru inventia becului datorita unei combinatii a trei factori: un material incandescent eficace, o vidare mai buna a bulbului si o rezistenta mai mare ce a facut ca distributia puterii de la o sursa centralizata sa fie mai fiabila din punct de vedere economic.

Inventia becului a venit ca un proces. Chiar daca nu putem numi o singura persoana pentru inventia becului, fiecare din acesti inventatori au contribuit la dezvoltarea becului si detin o parte din succesul sau.

Acum stiti cine a inventat becul si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

1 COMENTARIU

comments user
iuliana

COPII INFORMATIE PENTRU
SCOALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA E CRUTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.