Cine a invenat ascensorul?

Cine a invenat ascensorul?

Liftul

LiftulNu stiti cine a inventat ascensorul? Am putea incepe prin a va spune ca ascensorul sau liftul mai popular, este un mecanism actionat pe verticala si transporta oameni si/sau materiale intr-o cladire, pe vapoare sau alte structuri care necesita transportul oamenilor si materialelor pe verticala, scutind astfel persoanele de a depune efort fizic suprasolicitat pentru a urca sau cobori.

Inventatorul primului ascensor este Arhimede, care, conform relatarilor arhitectului Vitruvius, a realizat un mecanism de ridicare actionat manual sau de animale. Se presupune ca astfel de lifturi au fost instalate in manastirea Sinai din Egipt.

Dezvoltarea ascensoarelor a fost condusa din necesitatea de a muta materii prime, inclusiv carbunele din mine si cheresteaua de pe dealuri. La mijlocul secolului al XIX-lea, lifturile erau actionate prin puterea aburului. Acest principiu a fost folosit de doi arhitecti, Burton si Hormer, pentru a construi, in 1823, o atractie turistica, numita “camera de ascensiune”. Era un turn care ii ridica pe clienti la o inaltime considerabila oferindu-le o vedere panoramica maginifica asupra Londrei.

Macaraua hidraulica a fost inventata in 1846 de catre Sir William Armstrong. Acest mecanism a inlocuit rapid lifturile actionate cu abur. Presiunea hidraulica a permis ca noile lifturi sa transporte greutati mult mai mari.

In 1852, Elisha Otis a introdus siguranta pentru lift, care bloca liftul in cazul ruperii cablului. Design-ul mecanismului lui Otis este oarecum similar celui folosit si astazi. El si-a demostrat inventia la expozitia din New York in 1854, intr-o prezentare dramatica care sfideaza moartea. Patru ani inainte, a fost inventat si casa liftului, un put in care a fost introdus liftul pentru a conferi siguranta pasagerilor. Cu toate aceste tehnologii si sigurante, s-a instalat primul ascensor de pasageri la 488 Brodway, New York, pe data de 23 martie 1857.

Primul ascensor electric a fost inventat de catre Werner von Siemens in 1880, in Germania. Inventatorul Anton Freissler a dezvoltat ideile lui Siemens si a pus bazele unei companii de succes in Austro-Ungaria. Imbunatatiri semnificative aduse liftului electric le-a adaugat Frank Sprague, acesta introducand controlul la etaje, lifturile automate, controlul de accelerare a cabinelor si sigurantele. Lifturile lui Sprague mergeau mai repede si transportau incarcaturi mult mai mari decat lifturile cu abur sau cele hidraulice. Dupa ce a instalat 584 de lifturi electrice, Sprague si-a vandut compania la Otis Elevator Company in 1895.

In 1874 J.W.Meaker a patentat o metoda care permite deschiderea si inchiderea usilor ascensorului in conditii de siguranta. Inventatorul american Alexander Miles a brevetat in anul 1887 liftul cu usi automate care inchideau si putul liftului.

O realizare mai recenta a fost cea a ascensorului actionat prin vidare, dat in folosinta pentru scopuri comerciale in Argentina in anul 2000.

Lifturi unice in lume precum cele din Turnul Eiffel sau New City Hall din Hanovra, Germania, care sunt dispuse vertical dar circula pe diagonala. Gateway Arch, Sankt Louis, Missouri dispune de un sistem unic de lifturi, fiind numit si tramvai, cabinele cilindrice fiind legate intre ele asemenea unui tramvai, iar compartimentele is orienteaza individual inclinarea in timpul urcarii sau caborarii. Recordul pentru cel mai rapid ascensor din lume il detine liftul din cladirea de birouri Taipei 101, Taipei, Taiwan, acesta urcand 90 de etaje in 37 de secunde cu o viteza de 1010 m/s (61 km/h).

Acum stiti cine a inventat ascensorul si cat de mult ne ajuta acesta la transportul vertical, al nostru sau al materialelor grele. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.