Cine a inventat sania?

Cine a inventat sania?

Cine a inventat sania
Cine a inventat sania

Sania

V-ati intrebat vreodata cine a inventat sania? Cine a creat aceasta modalitate de transport? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul saniei si de cand dateaza aceasta inventie.

Sania este un vehicul terestru ce are o suprafata inferioara neteda sau cu un corp asezat pe doua sau mai multe talpi inguste si netede si se deplaseaza pe o suprafata prin alunecare. Majoritatea saniilor sunt folosite pe suprafete cu aderenta redusa precum zapada sau gheata. In unele cazuri sunt folosite si pe noroi, iarba sau chiar pietre netede. Saniile sunt folosite pentru a transporta pasageri, incarcaturi sau chiar ambele. Tractiunea saniei se face cu ajutorul unui ham sau a unei sfori, fie de catre om sau cu ajutorul animalelor (caini, cai etc.).

Istoria saniei

Cand si unde au fost inventate aceste sanii ramane, totusi, un mister, dar se crede ca poporul din Egiptul Antic a folosit sania la scara larga in constructie pentru a transporta obiectele grele si obeliscurile.

Modele de sanii au fost descoperite in excavarile navale “Viking” din Oseberg. Saniile nu numai ca erau folositoare iarna, ci puteau fi trase si peste terenuri umede, drumuri noroioase, chiar si pe teren dur cu conditia ca cineva sa lubrifieze talpile cu ulei sau sal le umezeasca in permanenta cu apa. In perioadele reci apa se transforma in gheata, iar sania aluneca mult mai usor fara a fi necesar depunerea unui efort major pentru a le trage. Sania a fost foarte valorificata deoarece, spre deosebire de vehiculele cu roti, a fost scutita de taxele de trecere.

Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, o sanie inchisa numita “vozok” asigura transport de mare viteza prin teritoriile acoperite cu zapada din Rusia Europeana si Siberia. Aceasta a fost modalitatea de transport preferat de regalitati, episcopi si boieri muscoviti. Multe sanii regale (vozok-uri) de importanta istorica sunt conservate in Arsenalul din Kremlin.

Saniile trase de om au fost modalitatile traditionale de transport in expeditiile de explorare britanice in Arctica si Antartica. Saniile trase de caini au fost folosite de multi altii precum Roald Amundsen. In zilele noastre se folosesc zmeie pentru a tracta saniile de explorare in asemenea climate.

Unele sanii au fost create pentru activitati de recreere sau pentru activitati competitionale. In zonele temperate, in timpul iernii, copiii ies si se joaca cu saniile, chiar si cei mai in varsta au aceste momente de copilarie. In ceea ce inseamna competitiile, cursele de sanii trase de caini precum faimoasa cursa “Iditarod” sau slalomuri cu sanii sau boburi (sanii competitionale) sunt cele mai populare.

Acum ati aflat cine a inventat sania si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.