Cine a inventat altimetrul ?

Cine a inventat altimetrul ?

Altimetru
Altimetru

Altimetrul este un instrument ce masoara distanta verticala in raport cu un punct de nivel fix. De asemenea, este si un instrument care masoara altitudinea fata de suprafata terestra a oricarui obiect, cum ar fi aeronavele. Stiinta care masoara altitudinea se numeste altimetrie.

          Istoria altimetrului

 Se considera ca primul altimetru a fost inventat de catre Louis Paul Cailletet. Fizician si inventator francez, Cailletet a fost primul om care a lichefiat oxigenul, hidrogenul si nitrogenul folosind o metoda diferita decat cea a lui Raoul Pictet. Spre exemplu, in anul 1877, francezul a folosit efectul Joule-Thomson pentru a obtine oxigen lichid: oxigenul a fost racit in timp ce era puternic comprimat, apoi i s-a permis sa se expandeze rapid, fiind racit in continuare, rezultand in producerea de mici picaturi de oxigen lichid. Printre alte reusite, Cailletet a instalat un manometru la inaltimea de 300 de metri pe Turnul Eiffel, a condus o investigatie despre rezistenta la aer a corpurilor aflate in cadere, a realizat un studiu cu un aparat de respirat cu oxigen lichid folosit pentru ascensiunile la altitudini ridicate si a dezvoltat numeroase dispozitive printre care si altimetrul.

          Altitudinea poate fi determinata pe baza masurarii presiunii atmosferice. Cu cat altitudinea este mai mare, cu atat presiunea este mai scazuta. Cand unui barometru i se ataseaza o calibrare nonliniara astfel incat sa poata se indice altitudinea, instrumentul este numit altimetru de presiune sau altimetru barometric. Acest tip de altimetru este cel mai adesea gasit in majoritatea aeronavelor, iar parasutistii folosesc modele de aparate montate pe incheieturile mainilor care au scopuri similare. In anul 1928, inventatorul german, Paul Kollsman, a schimbat pentru totdeauna lumea aviatiei odata cu inventia primului altimetru barometric precis, denumit si “Fereastra Kollsman”.

          In anul 1931 Corpul Aviatiei Armatei SUA si compania “General Electric” au testat un model de  altimetru sonic pentru aeronave, fiind considerat mai precis si mai fiabil decat unul bazat pe presiunea aerului, mai ales cand erau prezente ceata sau ploaia. Noul altimetru folosea o serie de sunete acute, asemanatoare celor ale unui liliac, pentru a masura distanta de la aeronava la suprafata, care apoi era convertita in metri pe ecartament din interiorul cabinei pilotului.

          Lloyd Espenschied a inventat primul altimetru radio in 1924, desi in abia in anul 1938 altimetrul radio a fost demosntrat pentru prima data de catre cei de la “Bell Labs” in New York. In prima prezentare publica a dispozitivului semnalele radio au ricosat din pamant, aratand pilotilor altitudinea aeronavei.

          Receptoarele Sistemului de Pozitionare Globala (GPS) pot determina altitudinea prin trilateratie cu ajutorul a patru sau mai multi sateliti. In aeronave, altitudinea determinata folosind GPS-ul autonom nu este indeajuns de precisa pentru a inlocui altimetrul barometric fara a folosi vreo metoda de augmentare.

          Altimetrul este unul din cele mai importante dispozitive dintr-o aeronava si nu numai, acesta fiind folosit si in submarine, pentru determinarea adancimii, de catre parasutisti, excursionisti, alpinisti etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.