Cine a inventat turbina cu abur?

Cine a inventat turbina cu abur?

Cine a inventat turbina cu abur
Cine a inventat turbina cu abur

Turbina cu abur

V-ati intrebat vreodata cine a inventat turbina cu abur? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul turbinei cu abur si unde se foloseste aceasta inventie.

O turbina cu abur este un dispozitiv ce extrage energia termica din abur aflat sub presiune si o foloseste pentru a produce lucru mecanic pe un arbore de iesire rotativ. Deoarece turbina genereaza miscare de rotatie, este folosit in special pentru a pune in functiune un generator electric. Turbina cu abur este o forma de motor pe caldura care deriva mult de la imbunatatirea in eficienta termodinamica de la folosirea stadiilor multiple in expansiunea aburului, care rezulta intr-o abordare mai apropiata, la procesul ideal de expansiune reversibil.

Istoria turbinei cu abur

Primul dispozitiv care poate fi clasificat ca o turbina cu abur cu reactie a fost putin mai mult decat o jucarie, clasica Eolipila, descrisa in secolul I de catre matematicianul grec Heron din Alexandria in Egiptul Roman. In anul 1551, Taqi al-Din din Egiptul Otoman a descris o turbina cu abur cu aplicatie practica in rotirea unei frigare. Turbinele cu abur au fost descrise si de italianul Giovanni Branca in 1629 si de John Wilkins in Anglia in anul 1648. Dispozitivele descrise de Taqi al-Din si Wilkins sunt astazi cunoscute ca rotisoare cu abur.

Primele turbine cu abur moderne au fost inventate, independent una de cealalta, de catre suedezul Carl Gustav Patrik de Laval in anul 1883 si de catre englezul Sir Charles Parsons in anul 1884. Cel din urma a realizat primul model si l-a conenctat la un dinam care genera 7,5 kW de electricitate. Inventia lui Parson a facut posibila electricitatea ieftina si abundenta, revolutionand transportul maritim. Patentul sau a fost licentiat si, la scurt timp, turbina a fost construita la o scara mai mare de catre americanul George Westinghouse. S-a dovedit ca turbina lui Parsons a fost usor de realizat la o scara mai mare, iar Parsons a avut satisfactia de a vedea ca inventia lui a fost adoptata in toate centralele electrice mari din lume, marimea generatoarelor ajungand de la a sa turbina de 7,5 kW la unitati cu o capacitate de 50 000 kW. Pe perioada cat a trait Sir Charles Parsons capacitatea de generare a unei unitati a fost realizata la o scara de pana la 10 000 de ori mai mare, iar puterea totala a turbogeneratoarelor construite de compania sa “C.A Parsons and Company” si de catre licentiatii acesteia, numai in scopuri terestre, a depasit 13 milioane de cai putere.

O variatie de turbine cu abur au fost inventate si dezvoltate pe parcursul anilor. Turbina “de Laval” construita de suedezul Gustav de Laval a accelerat aburul la viteza maxima inainte de a actiona paletele. Turbina lui de Laval este mai simpla, mai ieftina si nu necesita sa fie rezistenta la presiune, functionand cu orice presiune de abur, dar este mult mai ineficienta.

Turbina “Brown – Curtis”, turbina cu abur cu impuls, construita la inceput si patentata de catre compania americana “International Curtis Marine Turbine Company”, a fost dezvoltata si imbunatatita in anii 1900 in colaborare cu “John Brown & Company”. Aceasta turbina a fost folosita in navele comerciale si de razboi fabricate de John Brown, inclusiv nave de linie si nave de razboi ale Marinei Regale.

Pentru a intelege importanta acestei inventii aproximativ 90% din intreaga electricitate generata in SUA este realizata prin utilizarea turbinelor cu abur.

Acum ati aflat cine a inventat turbina cu abur si cat de importanta este aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.